Vinkkejä kodin puhdistukseen: imurointi on tekniikkalaji

Pölynimurin energiamerkki kertoo olennaista tietoa muustakin kuin sähkönkulutuksesta. Siitä näkee muun muassa suodatuksen tehokkuuden, äänitason sekä pölynpoistokyvyn erilaisilta pinnoilta. Omaa imuria valittaessa kannattaa lisäksi miettiä ketkä sitä käyttävät ja millaisissa olosuhteissa.

01_16_Pölynimurit_avaus

Ennen uuden energiamerkin tuloa pölynimureita kehuttiin tehokkaiksi silloin, kun niiden moottori kulutti mahdollisimman paljon tehoa. Niinpä 2000 watin imuri tuntui heti paljon ”tehokkaammalta” kuin 1500-wattinen. Moottorin ottama sähköteho ei kuitenkaan kerro oikeastaan mitään siitä, kuinka tehokkaasti imuri poistaa pölyä.

Sähkötehojen vertailu vastaa tilannetta, jossa autot pantaisiin paremmuusjärjestykseen mahdollisimman suuren polttoaineenkulutuksen perusteella. Auton tavoin pölynimuri kannattaa kutienkin valita suorituskyvyn, ajo-ominaisuuksien ja käyttötarpeiden mukaan.

Auton suorituskyky riippuu moottorin ja alustan ohella esimerkiksi renkaista sekä hallintalaitteiden toimivuudesta – ja sama pätee pölynimureihin. Puhdasta jälkeä ei synny vain suuren imutehon avulla, vaan tarvitaan tehokas suodatus, liikkuvuutta ja ulottuvuutta sekä kohteeseen sopivat suulakkeet. Kuskin täytyy lisäksi tuntea olonsa mukavaksi niin auton kuin imurinkin ohjaimissa, joten ergonomia ja melutaso kannattaa pitää mielessä ostopäätöstä tehtäessä.

Katse kotiin

Monella valmistajalla mallisto lähtee liikkeelle edullisista nuoren perheen imureista, jotka ovat kohtuullisen pieniä ja siksi helposti säilytettäviä. Pieni koko ja keveys ovat tärkeitä ominaisuuksia myös ikääntyvien ihmisten kodeissa sekä silloin kun imuria pitää kantaa kerroksesta toiseen.

02_16_Pölynimurit_Juha_Puotiniemi

– Meillä on näyttelyssämme esillä 15 erilaista imuria, ja kun päälle laskee muiden valmistajien valikoiman, on kaupoissa valinnanvaraa. Energiamerkki kertoo paljon imurin ominaisuuksista ja on hyvä pohja valinnalle, mutta ominaisuuksia kannattaa aina painottaa omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi imukykyä ja suulakevalikoimaa arvioitaessa on ensin syytä miettiä millaisia pintoja ja imurointikohteita oma koti sisältää. Tehokas pölynsuodatus on sekin monelle erittäin tärkeää, ja siksi esimerkiksi Bosch on tuonut markkinoille vielä hepasuodatintakin tehokkaamman ulpa-suodattimen. Myyjä kannattaakin haastaa esittelemän niitä ominaisuuksia, jotka ovat itselle tärkeitä, muistuttaa avainasiakaspäällikkö Juha Puotiniemi BSH-Kodinkoneet Oy:stä.

Seuraavassa koko- ja hintaluokassa imurit ovat hieman suurempia ja runsaammin varusteltuja. Energia- ja imukykyluokitukset nousevat nekin usein korkeammalle tasolle. Parhaat huippumallit ovat lähes poikkeuksetta kookkaita, ja ne tarkoitettu isojen tilojen siivoamiseen. Lisäksi mukana tulee laaja valikoima erilaisia suulakkeita ja muita tarvikkeita, joita saa toki myös lisävarusteena.

03_16_Pölynimurit_Katja_Eerola

–  Tutkimusten mukaan ihmiset imuroivat paljon muutakin kuin lattioita ja mattoja. Pölyjen pyyhkimisen sijaan imuriin tartutaan esimerkiksi huonekaluja, kodin elektroniikkaa, lampunvarjostimia ja sälekaihtimia puhdistettaessa. Korkeakiiltoiset pinnat, auton sisustus tai vaikka lemmikin asumus puhdistuvat nekin kätevimmin oikeanlaisella suulakkeella. Siksi mekin olemme koonneet tiettyyn tehtävään soveltuvista tarvikkeista valmiita paketteja, jotka ovat hyvin esillä myymälässä. Tarjolla on muun muassa autosettejä, herkän pinnan harjoja viihde-elektroniikkaa ja muita kodin esineitä varten sekä kääntyviä suulakkeita ahtaisiin paikkoihin, kertoo tuotelinjapäällikkö Katja Eerola Oy Electrolux Ab:stä.

Tamppari avuksi

Melutaso, poistoilman suodatus ja imukyky kovilta pinnoilta ovat parhaissa imureissa A-luokkaa, vaikka letkun päässä olisi tavallinen lattian ja mattojen imurointiin tarkoitettu yhdistelmäsuulake. Pehmeitä pintoja imuroitaessa A-luokan suoritus edellyttää kuitenkin usein niin sanottua turbo- eli tampparisuulaketta, jossa pyörivä harja avaa maton karvaa ja nostaa lian pois.

Harja pyörii yleensä ilmavirran voimalla, mutta tehokkaimmissa tamppareissa sille on oma sähkömoottori. Tarjolla on lisäksi pieniä minitamppareita, joilla onnistuu esimerkiksi huonekalujen imurointi.

– Bosch yltää huippumallissaan A-luokitukseen kaikissa neljässä kohdassa, eli myös pehmeiden pintojen puhdistuskyvyssä. Siksi suulaketta ei tarvitse vaihtaa mattoja imuroitaessa, kehaisee Juha Puotiniemi.

Puhdistuskyky ei kuitenkaan ole tampparin ainut etu. Se näet keventää ja helpottaa imurointia olennaisesti, koska suulaketta ei tarvitse painaa eikä hangata mattoa vasten. Käteviä ovat myös isot mutta samalla kevyet parkettisuulakkeet, joilla parketti-, laminaatti- ja laattapinnat puhdistuvat vaivatta.

Pölyt pussiin…

Pölynimurit voidaan jakaa pussillisiin ja pussittomiin. Pussittomien osuus on Suomessa noin 20 prosenttia, mikä on vähemmän kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Riippumatta siitä kumpaan tyyppiin päätyy, poistoilman puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota etenkin allergiakodissa.

04_16_Pölynimurit_Tero _Hannula

– Suodatustehoon vaikuttaa imurissa moni muukin asia kuin ketjun viimeisenä lenkkinä toimiva poistoilmasuodatin. Pussillisissa malleissa pölypussi on koko suodatusmekanismin sydän. Jotta suodatuskyky säilyisi optimaalisena, imurissa on syytä käyttää ainoastaan valmistajan omia pusseja. Voi vain kuvitella mitä tapahtuu, jos Mielen monikerroksisen kuitupussin tilalle vaihtaa esimerkiksi helposti rikkoutuvan pahvipussin. Imureidemme käyttöohjeissakin kerrotaan, että takuu säilyy voimassa vain käyttäessä valmistajan omia pölypusseja, muistuttaa tuotepäällikkö Tero Hannula Miele Oy:stä.

Miele on yhdistänyt pölypussien hankinnan viiden vuoden takuupakettiin, joka hankitaan imurin oston yhteydessä rekisteröimällä tuote valmistajan verkkosivuilla. Takuun laajennus maksaa käytännössä saman verran kuin siihen kuuluva muovilaatikko, joka sisältää 16 pölypussia, 4 suodatinta ja 4 moottorinsuojasuodatinta.

Jotta pölynimuri toimisi niin kuin pitää, suodattimetkin on muistettava vaihtaa määräajoin. Useimmissa imureissa on mekaaninen pölypussin täyttömäärän osoitin, mutta joissain kalliimmissa malleissa merkkilamppu kehottaa vaihtamaan sekä pussin että suodattimen.

Poistoilmasuodattimen tyyppi valitaan olosuhteiden mukaan. Allergiakotiin kannattaa hankkia hepasuodatin, vaikka se onkin muita kalliimpi. Lemmikkikoteihin on tarjolla aktiivihiilisuodattimia, jotka poistavat ikäviä hajuja.

Tero Hannulan mukaan Miele eroaa monesta kilpailijasta siinä, että valikoimissa ei ole lainkaan pestäviä suodattimia. Näin varmistetaan, että suodatin toimii aina odotetulla tavalla. Pestävä suodatin tulee periaatteessa halvemmaksi kuin kertakäyttöinen, mutta sekin pitää muistaa vaihtaa 1-2 vuoden välein.

Toisin kuin moni tulee ajatelleeksi, hyvin pestyn suodattimen teho ei heikkene, vaan pikemminkin kasvaa pesun myötä, koska siitä tulee tiiviimpi. Jossain vaiheessa suodattimesta tulee kuitenkin niin tiivis, että se alkaa heikentää imutehoa. Silloin myös pestävä suodatin pitää vaihtaa.

Energiamerkissä ilmoitettu suodatuskyky mitataan siten, että tulokseen vaikuttavat kaikki letkun ja rungon tiivisteet – ei siis pelkkä suodatin. Kalliimmissa malleissa rakenteet ovat yleensä tiiviimpiä, ja todennäköisesti materiaalitkin säilyttävät ominaisuutensa pitempään.

…tai suoraan säiliöön

Pussiton imuri on monen mielestä näppärä esimerkiksi loma-asunnolla, missä pölypusseja ei ole kovin helposti saatavilla. Lapsiperheet pitävät niistä, koska imuriin menneet Legot ja muut pienet esineet on helppo poimia talteen läpinäkyvästä säiliöstä. Pussiton imuri koetaan myös nykyaikaiseksi, eikä pölypussien ostamiseen kulu rahaa.

05_16_Pölynimurit_Simo_Salovaara

– Kun pölypussi toimii suodattimena, imuteho laskee aina jossain määrin pussin täyttyessä. Sama pätee pussittomien imureiden suodatinpatruunaan, joka vähitellen tukkeutuu. Dyson perustuu sen sijaan sykloniteknologiaan, jossa pölyä imetään keskipakoisvoiman avulla. Näin imuteho säilyy koko ajan yhtä hyvänä, kertoo myyntipäällikkö Simo Salovaara Suomen Sähkötuonti Oy:stä.

Dyson-imuriin ei tarvitse ostaa pölypusseja eikä suodattimia. Perusmallissa on yksi pestävä suodatin, jonka pystyy puristamaan kuivaksi. Sen jälkeen suodatinta suositellaan kuivattavaksi vuorokauden ajan. Jos imuroi vaikka kerran päivässä tai vaikka joka toinen päivä, niin suodatin kannattaa pestä suunnilleen kerran kuukaudessa tai joka toinen kuukausi.

Dyson-huippumallissa ei sitten olekaan enää mitään pestävää tai vaihdettavaa. Vain säiliö pitää tyhjentää, kun se täyttyy. Ilman suodattimia toimiva imuri perustuu syklonien päissä oleviin silikonikartioihin, jotka värisevät silloin kun imuri on käynnissä. Näin syklonit eivät mene tukkoon, koska likaa liikutetaan koko ajan, jatkaa Simo Salovaara.

Kun pussittoman imurin säilötä tyhjentää, pölyä saattaa joutua takaisin huoneilmaan. Tähän on tarjolla erilaisia ratkaisuja. Electroluxin huippumalleissa pöly puristetaan kakuksi, jolloin se ei leviä huoneeseen yhtä helposti. Lisäksi säilön tyhjennysväli pitenee.

Bosch on puolestaan tuonut pussittomiin imureihinsa nupin, jota kiertämällä suodattimen kalvot puhdistuvat. Suodatinkalvojen luvataan kestävän imurin koko iän. Jotkut huippumallit osaavat jopa sammuttaa itsensä, kun suodatin tukkeutuu, minkä jälkeen imuri puhdistaa suodatinkalvonsa automaattisesti.

Mielen ensimmäinen pussiton imuri on viime syksynä esitelty Miele Blizzard CX1. Muiden valmistajien tuotteista poiketen CX1:ssä on vain yksi iso sykloni. Valmistajan mukaan imurista on näin saatu hiljaisempi, ja se kuluttaa vähemmän tehoa. Poistoilman suodatus on sekin järjestetty uudella tavalla: karkeajakoinen pöly kulkeutuu helposti tyhjennettävään säilöön, mutta pienemmät partikkelit suodatetaan omassa yksikössään, joka sekin on helposti irrotettavissa.

Hiljaa hyvä tulee

Imurin äänitason näkee energiamerkistä, ja se on mitattu A-painotettuna, eli ihmisen kuuloaistia mukaillen. Hiljainen käyntiääni saavutetaan monen tekijän summana. Moottorin ripustus ja rungon äänieristys ovat tärkeitä, mutta suulakkeen ja letkun muotoilu ovat nekin osa hiljaisen imurin anatomiaa.

Suhinan vaimentaminen merkitsee käytännössä sitä, että ilma virtaa suulakkeen ja letkun läpi sujuvammin. Toisin sanoen äänen hiljentämisen ei tarvitsekaan merkitä imutehon laskua vaan jopa päinvastoin.

Kilpailu maailman hiljaisimman pölynimurin tittelistä käy kuumana. Vaikka erot kehittyneimpien laitteiden äänitasossa ovat yhtä pieniä kuin aikaerot sadan metrin MM-juoksussa, mestari on silti mestari. Viimeisin hiljaisimman käyntiäänen lukema, 57 desibeliä, on mitattu Bosch In’genius ProSilence 57 -imurista.

Bosch ProSilence 57:n hiljaisuus lähtee kehittyneestä moottoritekniikasta. Lisäksi tarvitaan monikerroksiset äänieristeet ja onnistunut ilmavirtausten hallinta, joka pitää suhinat kurissa. Tiiviys on sekin olannainen ominaisuus sekä hiljaisen käyntiäänen että puhtaan poistoilman saavuttamiseksi.

Joidenkin valmistajien huippumalleissa on automaattinen tehonsäätö, jonka avulla siirtyminen pinnalta toiselle sujuu kätevästi. Automatiikkaa ei välttämättä osaa kaivata, ellei sitä ole kokeillut. Paluu käsinsäätöön saattaa silti tuntua yhtä hankalalta kuin siirtyminen automaattivaihteistosta takaisin manuaalilaatikkoon.

Pussittomat imurit ovat yleensä äänekkäämpiä kuin pussilliset. Kehitystä tapahtuu kuitenkin koko ajan. Esimerkiksi ensimmäisiä Dyson-imureita vaivannutta vinkunaa on saatu vaimennettua, ja uusissa malleissa ääni syntyy pääasiassa ilman virtaamisesta ja moottorista. Bosch taas kertoo pitävänsä hallussaan pussittomien imureiden hiljaisuusennätystä, joka on 66 desibeliä.

Aina valmis varsi-imuri

Perässä vedettävän imurin voi ainakin pienessä asunnossa korvata varsi-imurilla. Akun kesto saattaa tulla vastaan isommissa tiloissa, mutta se on osittain myös työtapakysymys. Toisin sanoen yhden pitkähkön siivousrupeaman sijaan kotia voi imuroida lyhyissä pätkissä pitkin viikkoa. Tällainen on järkevää siinäkin mielessä, että esimerkiksi eteinen ja keittiö likaantuvat muita tiloja nopeammin.

Imureissa käytetään nikkelikadmiumakkuja (NiCd) tai ympäristöä vähemmän kuormittavia litium-ioni-akkuja (Li-ion). Toiminta-ajat vaihtelevat 20 minuutista 60 minuuttiin ja latausajoissakin on eroja. Varsi-imurit ladataan joko omassa telineessään tai pistorasiaan työnnettävällä tavallisella laturilla.

Jotkut varsi-imurit sisältävät irrotettavan rikkaimurin. Tällainen yhdistelmä on kätevä esimerkiksi keittiössä, mutta koko kodin imuriksi valitaan usein tehokkaampi ja isommalla säiliöllä varustettu malli, jossa ei ole rikkaimuria.

Varsi-imureissakin näkee monenlaisia käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten suulakkeeseen tai runkoon kiinnitetty ajovalot, Boschin jatkuvaa imutehoa ylläpitävä sensoriteknologia sekä Electroluxin huippumalleissa oleva harjaksiin kertyneiden hiusten katkaisu ja niin edelleen.

– Dyson uskoo kehityksen kulkevan nopeasti kohti akkukäyttöisiä varsi-imureita. Erilaisia suulakkeita on tarjolla kaikenlaisiin kohteisiin, ja pitkävartisen suulakeosan voi vaihtaa helposti esimerkiksi lyhytvartiseen harjaan, kertoo Simo Salovaara.

Varsi-imuri sopii mainiosti myös robotti-imurin kaveriksi. Sillä voi puhdistaa portaat ja muut paikat, johon robotti ei pääse käsiksi. Parasta on kuitenkin se, ettei varsi-imuria tarvitse kaivaa esiin kaapista, ja se on aina valmiina palvelukseen. Kun imuri on helposti käsillä, siihen tulee tartuttua useammin, jolloin koti pysyy siistimpänä.

Artikkeli on julkaistu Gotech-sivustolla 1.5.2016. Tuotetiedot on päivitetty 3.5.2017.