Hyvän kahvin salaisuudet

Sanotaan että kahvia osaa keittää kuka tahansa, mutta hyvää kahvia huomattavasti harvempi. Tietoa ja opastusta on kuitenkin saatavilla laajalti, ja pienellä harjoituksella ja oikeilla välineillä kuka tahansa oppii keittämään erinomaista kahvia.

1605_1_Kahvi_avaus

Tärkeintä onnistuneen kahvin valmistamisessa ovat puhtaat välineet ja oikeanlainen kahvilaatu. Onnistunut makuelämys saavutetaan niin mutteripannulla kuin kahvinkeittimelläkin, kunhan valitsee valmistusmenetelmään sopivan jauhatuksen ja annostelee kahvin ohjeiden mukaisesti.

Oikea vesimäärä kannattaa mitata esimerkiksi samalla kupilla, josta kahvi juodaan. Se on niksi, joka ei ainoastaan auta kahvin annostelussa, vaan vaikuttaa myös makuun. Jos vesi kaadetaan kahvipannulla, keittimeen kulkeutuu kahvirasvoja, jotka tekevät kahvista odotettua kitkerämpää.

Pannukin kelpaa kaatoastiaksi, kunhan sen pesee huolellisesti tiskiaineella kahvin kaatamisen jälkeen. Tätä suositellaan myös monien keittimien käyttöohjeissa.

Toisenlaisen ratkaisun tarjoaa esimerkiksi Wilfa Svart Presisjon -kahvinkeitin. Siinä on irrotettava vesisäiliö, johon vesi täytetään suoraan hanasta.

1605_Kahvi_2_Wilfa

Wilfa kiinnittää veden puhtauteen aivan erityistä huomiota, ja Svart Presisjon jopa tyhjentää vesiputket pienen pumpun avulla ennen kuin kahvinkeitto päättyy. Jos vettä jää seisomaan putkiin, kahviin saattaa tulla metallin makua.

Kahvinkeittimen valinta

Muista eurooppalaisista poiketen suomalaiset ovat vaalean suodatinkahvin suurkuluttajia. Vaikka erilaiset valmistusmenetelmät ja erikoisemmat kahvilaadut kasvattavat suosiotaan Suomessakin, valtaosa kotimaisista kahveista keitetään edelleen perinteisellä keittimellä.

Kahvinkeitintä valittaessa saattaa iskeä suoranainen runsaudenpula, koska valikoima ja hintahaitari ovat todella suuria. On kuitenkin muutamia perusasioita, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Ensimmäinen on veden lämpötila. Optimaalinen lämpötila kahvin keitinvedelle on 92-96 astetta, kuten esimerkiksi OBH Nordican Legacy -keittimessä.

1605_3_Kahvi_OBH

Yhtä tärkeää on kahvin keittoaika, joka saisi olla korkeintaan 4-8 minuuttia –  riippuen siitä kuinka hienoksi jauhettua kahvi on. Suomessa yleisesti käytetyn hienojakoisen kahvin tulisi valmistua alle kuudessa minuutissa.

Euroopan kahvi-instituutti ECBC:n asettamat laatustandardit perustuvat seitsemään eri tekijään. Kaikkien EBCB:n testaamien kahvinkeittimien tulee täyttää kaksi edellä mainittua vaatimusta päästäkseen osallistumaan testin muihin viiteen vaiheeseen. Myöhemmissä testeissä huomioidaan muun muassa laadun tasaisuus sekä keittimen käytännöllisyys.

Vaikka kahvi onkin parhaimmillaan välittömästi suodattamisen jälkeen, sitä joutuu joskus säilyttämään pannussa jonkin aikaa.  Siksi on hyvä, että myös suodatettu, pannussa oleva kahvi pysyy tietyn lämpöisenä. Sopiva lämpötila-alue on 80 – 85 asteetta.

Luksusta keittiöön

Nykypäivänä moneen kotikeittiöönkin hankitaan ennen vain kahviloissa nähty kahvikone. Esimerkiksi Miele CM7 -kahvikeskuksella onnistuu 16 erilaisen kahvijuoman valmistus maitokahvista espressoon. Vaihtelua kaipaaville löytyy lisäksi 4 erilaista teevaihtoehtoa.

1605_5_Kahvi_Miele

Laajan kahvivalikoiman lisäksi uusimmista laitteista löytää muitakin mielenkiintoisia ominaisuuksia.

Dēlonghi PrimaDonna Elite -kahviautomaattia voi ohjata älypuhelinsovelluksen avulla. Bluetooth-yhteyttä hyödyntävän Coffee Link -sovelluksen avulla pystyy luomaan vaikkapa omia kahvireseptejä sekä luomaan mieleisiään kahviannoksia muuttamalla aromin voimakkuutta.

1605_6_Kahvi_Elite

Perinteisemmän kahvin ystävienkään ei tarvitse tinkiä arjen luksuksesta. Muun muassa OBH Nordica Legacy -keitin täyttää kahvi-instituutin laatustandardit ja on saanut Kultainen Papu -laatumerkin. Electrolux Expressionist -pienkonesarjan kahvinkeittimet on puolestaan varustettu ajastimella sekä aromitoiminnolla, jonka avulla kahvin vahvuus saadaan sopimaan tarkasti omaan makuun.

1605_7_Kahvi_Electrolux

Uusimmat Gotech-sivustolla esitellyt kahvinkeittimet ja kahvikoneet ovat:

Wilfa Classic+

Siemens Espresso EQ.9 s900

Niihin pääsee tutustumaan klikkaamalla laitteen nimeä yllä olevasta linkistä.