Silitetty vaate on huoliteltu ja se tuntuu mukavalta

Pyykin jälkikäsittelyyn kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin pesuun. Siksi silittämiseen kannattaa hankkia välineet, joilla valmista syntyy helposti ja nopeasti.

Silittäminen onnistuu säätösilitysraudalla, höyrysilitysraudalla tai silityskeskuksella. Perinteistä säätösilitysrautaa käytettäessä vaatteet piti ensin kostuttaa, mutta höyryraudassa ja silityskeskuksessa on säiliö, mistä vesi höyrystyy silitettäessä kankaalle.

Silityskeskuksen hyvä ergonomia sekä erillisen vesisäiliön mahdollistama runsas höyryntuotto helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä. Mikäli silittää paljon ja usein, silityskeskus on todennäköisesti kannattava sijoitus.

Pohjasta johtoon

Silitysrautaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota pohjan muotoon ja materiaaliin. Ne ratkaisevat miten sujuvasti rauta liikkuu vaatteen päällä ja miten hyvin kärjellä pääsee silittämään esimerkiksi kauluksia ja nappien välejä. Itse puhdistuva pohja on sekin kätevä ominaisuus.

Mitä enemmän raudan pohjassa on höyryaukkoja, sitä enemmän niistä tulee höyryä ja sitä tasaisemmin höyry ja kosteus jakaantuvat tekstiilille, jolloin silitys etenee sujuvammin.

Liitäntäjohdon pituus vaikuttaa osaltaan työn sujuvuuteen, ja onpa markkinoilla myös johdottomia silitysrautoja. Johdoton rauta latautuu telineessään muutaman sekunnin, minkä jälkeen sillä voi silittää esimerkiksi puolisen minuuttia ennen seuraavaa latausta.

Lämpötila kohdalleen

Turvallisuutta parantaa muun muassa automaattinen virrankatkaisu ja -kytkentä. Se voi perustua esimerkiksi sensoriin, joka tunnistaa milloin silitysraudan kahvaan tartutaan ja milloin siitä päästetään irti. Tärkeää on myös raudan nopea jäähtyminen ja lämpeneminen.

Silitysraudan lämpötila säädetään silitettävän tekstiilin mukaan. Sopivan lämpötilan näkee vaatteen hoito-ohjemerkistä.

Joissain uusissa höyrysilitysraudoissa ja silityskeskuksissa on vain yksi lämpötila-asetus, joka sopii kaikille tekstiileille. Koska lämpötilaa ei voi säätää vahingossa väärin, silittäminen on sekä mukavampaa että turvallisempaa. Ominaisuus on hyödyllinen myös silloin, kun tekstiilin oikeasta silityslämpötilasta ei olla varmoja.

Höyrysilitysrautaan kertyy aina vedestä liukenevaa kalkkia, joka pitää poistaa. Jos näin ei tee, tekstiileihin saattaa jäädä kalkkitahroja. Monipuolisimmat silitysraudat poistavat kalkin automaattisesti tai se jää vesisäiliössä olevaan keräimeen.

Kuivaa fiksusti

Silitysurakka helpottuu, kun pyykin ripustaa ja oikoo narulle huolellisesti. Pyykki kannattaa myös silittää sopivan kosteana ja mahdollisimman nopeasti pesun ja kuivatuksen jälkeen.

Vaikka kaikki tekstiilit eivät välttämättä kaipaa silittämistä, silitetty vaate on silti aina huoliteltu ja mukavan tuntuinen. Lisäksi silitetystä tekstiilistä irtoaa vähemmän pölyä kuin silittämättömistä, koska silittäminen kiinnittää kuidut takaisin lankarakenteeseen. Erityisesti allergiset henkilöt hyötyvät tästä.

Toisin kuin moni luulee, nykyaikainen kuivausrumpu ei suinkaan rypistä vaatteita, vaan pikemminkin päinvastoin. Rumpukuivaus sileyttää tekstiilejä, jolloin varsinainen silitys on helppoa, mikäli vaatteet sitä vielä rummun jäljiltä tarvitsevat.

Mitä maksaa?

Höyrysilitysrautojen hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä noin 150 euroon. Joillain raudoilla pystyy silittämään myös ilman lautaa esimerkiksi verhoja tai kuivumaan ripustettuja vaatteita.

Silityskeskus maksaa noin 100–400 euroa. Sen isosta vesisäiliöstä saa runsaasti paineistettua höyryä, joka tunkeutuu tehokkaasti tekstiilikuitujen sisään. Runsaan höyryntuoton vuoksi silityskeskukset tarvitsevat omanlaisensa silityslaudan.