Sony tuo korkean erottelun äänentoiston kohtuuhintaisiin hifilaitteisiin

High end -äänentoiston harrastajat ovat jo vuosia ladanneet internetistä cd-levyäkin laadukkaampia korkean erottelun musiikkitiedostoja joko tietokoneelleen tai kotiverkon mediapalvelimelle. Sony valmistaa nyt kohtuuhintaisia ja helposti hallittavia korkean erottelun hifilaitteita sekä rohkaisee musiikin tuottajia julkaisemaan niihin soveltuvaa materiaalia.

Sony_hr05_HAP-S1_00
Pakattua mp3-musiikkia kuunteleva sukupolvi ei Sonyn mukaan ole päässyt koskaan kokemaan, miten laadukas äänentoisto lisää kuuntelunautintoa ja saa musiikin elämään. Korkean erottelun hifilaitteiden (engl. high resolution audio) ja niihin ladattavien äänitiedostojen uskotaan kuitenkin herättävän kiinnostusta, kunhan ne tuodaan oikealla tavalla musiikinystävien ulottuville.

Korkean erottelun äänentoistossa ei ole kysymys mistään uudesta formaatista – niitä on jo esitelty kyllästymiseen saakka – vaan tunnetuista tiedostotyypeistä, jotka yltävät cd-levyjäkin parempaan äänenlaatuun. Sellaisia ovat esimerkiksi dsd ja lpcm sekä häviöttömästi pakatut alac ja flac. Yleisimmät häviöllisesti pakatut formaatit, kuten mp3 ja aac, ovat nekin tuettujen listalla.

Koska musiikki on totuttu hankkimaan internetistä, on tärkeää, Sonyn korkean erottelun äänentoistolaitteet perustuvat verkkokaupoista ladattaviin tiedostoihin eivätkä esimerkiksi levyihin.

Sony Hires Audio
Tavoitteitaan tukemaan Sony Europe järjesti lokakuussa Lontoossa lehdistötilaisuuden, jossa musiikkiteollisuuden edustajat sekä musiikin tuottajat ja jakelijat toivat julki näkemyksiään korkean erottelun äänestä. Yhteisten ponnistelujen tärkeyttä korostaakseen Sony toimittaa high resolution -laitteidensa mukana 15 sävelmää Sony Music, Universal Music ja Warner Music -kustantamojen valikoimista.

Sony korkean erottelun kotihifilaitteita tulee aluksi myyntiin neljä. Niitä ovat tietokoneen usb-liittimeen kytkettävä, vahvistimen sisältävä Sony UDA-1 sekä itsenäisesti toimiva, värinäytöllä, 500 gigatavun kiintolevyllä ja omalla vahvistimella varustettu Sony HAP-S1. Malliston huipulla on vielä 1000 gigatavun kiintolevyn sisältävä HAP-Z1ES ja sitä täydentävä vahvistin TA-A1ES.

Sony_hr01_UDA-1

Sony UDA-1
HINTALUOKKA 650 €
KAUPOISSA nyt
VAHVISTIN 32 + 32 W (1 kHz, 4 ohmia)
MITAT 225 x 75 x 262 mm
LISÄTIEDOT valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta

Sony_hr02_HAP-S1_01

Sony HAP-S1
HINTALUOKKA 1000 €
KAUPOISSA marraskuun puolivälissä
KIINTOLEVY 500 GT
VAHVISTIN 40 + 40 W (1 kHz, 4 ohmia)
TUETUT TIEDOSTOT dsdiff (dsd), dsf, mp3, wav (lpcm), wma, aac, flac, alac, atrac (ei drm), aiff (lpcm)
WLAN IEEE802.11b/g/n dnla dms, dlna dmr (päivitettävissä myöhemmin)
MITAT 265 x 88 x 304 mm
LISÄTIEDOT valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta

Sony_hr03_HAP-Z1ES_02
Sony HAP-Z1ES
HINTALUOKKA 2200 €
KAUPOISSA joulukuun puolivälissä
KIINTOLEVY 1000 GT
TUETUT TIEDOSTOT dsdiff (dsd), dsf, mp3, wav (lpcm), wma, aac, flac, alac, atrac (ei drm), aiff (lpcm)
WLAN IEEE802.11b/g/n dnla dms, dlna dmr (päivitettävissä myöhemmin)
MITAT 430 x 130 x 390 mm
LISÄTIEDOT valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta

Sony_hr04_TA-A1ES
Sony TA-A1ES
HINTALUOKKA 2000 €
KAUPOISSA marraskuun lopussa
VAHVISTIN 2 x 80 W (1 kHz, 4 ohmia)
MITAT 430 x 130 x 420 mm
LISÄTIEDOT valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta