Uusien 4G-verkkojen rakentaminen saattaa häiritä tv:n katselua antennikodeissa

Toimiluvat 800 MHz taajuudella toimivalle 4G-liikenteelle astuivat voimaan vuoden vaihteessa, minkä jälkeen DNA, Elisa ja TeliaSonera voivat laajentaa verkkojaan tälle taajuusalueelle. Uusien tukiasemien käyttöönotto saattaa aiheuttaa häiriöitä joillekin tv-katsojille, koska suurin osa antennitalouksien televisiokanavista lähetetään tällä samalla taajuusalueella.

Talkoot artikkeli

Ongelmia saattaa ilmetä lähinnä sellaisissa antennitalouksissa, jotka sijaitsevat tv-aseman näkyvyysalueen reunamilla ja joissa antennin perässä käytetään vahvistinta television signaalin parantamiseksi.

Uusien 800 MHz:n 4G-verkkojen mahdollisesti aiheuttamien antenni-tv-häiriöiden poistosta ja siihen liittyvästä neuvonnasta vastaavat yhdessä DNA, Elisa ja TeliaSonera. Ne ovat toteuttaneet neuvonnan ja häiriöiden poiston yhteistyössä antenni-tv-verkoista vastaavan Digitan kanssa.

Yhteishankkeen nimeksi on annettu Taajuustalkoot ja sille on perustettu samanniminen internet-neuvontasivusto.

Talouksien, jotka epäilevät tv-yhteyksissä ilmenevän häiriön johtuvan 4G-verkon rakennustyöstä, kannattaa ottaa yhteys Taajuustalkoiden neuvontapalveluun, joka kartoittaa vikatilanteen ja lähettää tarvittaessa asentajan paikalle.

Taajuustalkoiden neuvontapalvelun numero on 020 411 7676. Puhelun hinta on lankapuhelimesta 8,21 senttiä puhelulta sekä 5,9 senttiä minuutilta ja matkapuhelimesta 8,21 senttiä puhelulta sekä 16,9 senttiä minuutilta.

Kaikki 4G-verkkojen rakentamisesta tv-katselulle aiheutuvat ongelmat korjataan veloituksetta, edellyttäen, että häiriötilanne selvitetään Taajuustalkoiden neuvontapalvelun kautta.

Uusien 800 MHz:n taajuusaluetta hyödyntävien tukiasemien rakentaminen kestää usean vuoden ajan, ja niiden myötä nopeat 4G-mobiililaajakaistaverkot kattavat lähes koko Suomen.