Elektroninen etsin, 30x zoom, wlan ja gps taskuun mahtuvassa matkakamerassa

Matkakameran pitää kulkea helposti mukana, mutta zoom saisi kernaasti ulottua myös kaukaisiin kohteisiin. Lomakuvien jakaminen langattomasti älypuhelimen tai taulutietokoneen kautta on sekin tätä päivää. Mukavaa olisi, jos kamera tallentaisi kuviin myös gps-paikkatiedot. Alle 450 euroa maksava Panasonic DMC-TZ60 hallitsee kaiken tämän ja paljon muutakin.

Panasonic-TZ60_avausLaajakulmalta pitkään teleasetukseen ulottuvan 30-kertaisen zoomin kuvakulma vastaa 24 – 720 mm:n kino-optiikkaa, joten sillä kuvaa yhtä hyvin niin arkkitehtuuria, ihmisiä kuin aallonharjalla ratsastavaa surffaajaakin. Tehokas optinen vakain tasoittaa kameran liikettä, jolloin valokuvat ja videot tallentuvat terävämpinä.

Liikkuvaa kohdetta on usein hankala kuvata näytön avulla etenkin kirkkaassa valossa. Siksi on erittäin hyvä, että Panasonic lisäsi uusimpaan matkakameraansa myös elektronisen etsimen. Etsintä ei tarkkuuden puolesta voi verrata järjestelmäkameroihin, mutta siitä on varmasti hyötyä niin etelän auringossa kuin Suomen kesässäkin.

Tosiharrastaja ilahtuu varmasti siitä, että valokuvat voi ensimmäistä kertaa TZ-kameroiden historiassa tallentaa sekä jpeg että raw-muodossa. Järjestelmäkameroista tuttu raw- eli raakaformaatti tarjoaa paremmat mahdollisuudet kuvien muokkaamiseen tietokoneella kuin tavanomainen jpeg-tallennus.

Valotuksen voi jättää älykkään automatiikan tehtäväksi, mutta suljinaika, aukko, herkkyys ja zoom on mahdollista asettaa myös kätevästä, objektiivin runkoon sijoitetusta renkaasta.

Automaattitarkennus toimii erittäin nopeasti, ja sarjakuvaus etenee peräti 10 ruutua sekunnissa täydellä tarkkuudella. Kohdetta seuraava jatkuva tarkennus sekä valokuvien tallennus yhdessä videon kanssa pudottaa nopeuden 5:een ruutuun sekunnissa, mikä sekin on vielä hyvä arvo.

Objektiivin voi halutessaan tarkentaa käsin. Toimenpidettä helpottaa ääriviivojen korostus (focus peaking), josta on hyötyä etenkin videoita kuvattaessa. Tarkennusautomatiikka ja zoom toimivat silti myös videotallennuksen aikana.

Panasonic tunnetaan järjestelmäkameroidensa mainioista video-ominaisuuksista. Niinpä myös DMC-TZ60 tallentaa eurooppalaisen pal-järjestelmän full hd -videoita tarkkuudella 1920 x 1080/50p (avchd progressive).

Sisäänrakennettu wlan-yhteys mahdollistaa kuvien jakamisen älypuhelimen tai taulutietokoneen kautta. Kameran ja puhelimen yhdistämiseen tarvitaan nfc-tekniikan ansiosta vain kevyt kosketus.

Toinen wlan-tekniikan tarjoama etu on kameran kauko-ohjaus älypuhelimen näytöltä. Koska älypuhelimen näyttö toimii samalla kameran etsimenä, koko perhe pääsee helposti mukaan Panasonic DMC-TZ60:lla otettuihin lomakuviin ja videoihin.

Panasonic DMC-TZ60
HINTALUOKKA 450 €, värit hopea ja musta
KAUPOISSA maaliskuussa
KENNO 18,1 Mp, 1/2,3” (6,17 x 4,55 mm)
OBJEKTIIVI 30x zoom, kuvakulma vastaa 24 – 720 mm:n kino-optiikkaa
VALOVOIMA f/3,3–6,4
LÄHIN TARKENNUSETÄISYYS 3 cm, macro
KUVANVAKAIN optinen, liikuttaa linssiä
TARKENNUS 21 pistettä, af-s, af-c, käsin (focus peaking), kohteen seuranta, kasvontunnistus
VALONMITTAUS monipiste, keskustapainotus, piste
VALOTUSTAVAT P, S, A, M, iA, 16 aiheohjelmaa, erikoistehosteet
HERKKYYS ISO 100 – 3200 (lisäherkkyys ISO 6400)
VALKOTASAPAINO automatiikka, 4 asetusta, säätö ja lukitus
VALOKUVAT jpeg ja raw, suurin tarkkuus 4896 x 3672
SARJAKUVAUS 10 ruutua sekunnissa täydellä tarkkuudella
VIDEO mov (h.264/mpeg4), suurin tarkkuus 1920 x 1080 (50p), stereoääni
NÄYTTÖ 7,5 cm (3,0 tuumaa), 920 000 pistettä
ELEKTRONINEN ETSIN 200 000 pistettä
SALAMA, edessä
LIITÄNNÄT usb, hdmi (micro)
MUUTA gps, wlan, nfc
MUISTI sd-, sdhc- ja sdxc-kortit
AKKU 300 kuvaa yhdellä latauksella (cipa)
MITAT 111 x 64 x 34 mm
PAINO 240 g kuvauskunnossa

Panasonic_TZ60_avaus

Pansonic_TZ60_yläPansonic_TZ60_taka