Sony toimitti 17 laserprojektoria Helsingin yliopistoon

Helsingin yliopisto on hankkinut esitystiloihinsa 17 Sony-laserprojektoria. Toimintavarmat laitteet tuovat säästöä, ja kustannusten on laskettu koko elinkaaren ajalla jäävän pienemmäksi, kuin perinteisillä lamppuprojektoreilla.

sonyhy_proj1_5001

Projektoreita uusiessaan yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus kiinnittää laitteiden vähäisen huoltotarpeen ohella huomiota vihreisiin arvoihin, kertoo yliopiston AV-tekniikasta vastaava koordinaattori Jyri Poittinen.

Yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän tiedeyhteisö Helsingin yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja 15 muulla paikkakunnalla Suomessa. Yliopistolla on toimintaa 319 rakennuksessa, ja videoprojektoria hyödynnetään noin 400 tilassa.

Jyri Poittisen mukaan perinteisten projektorien suurin ongelma on lampun lyhyt käyttöikä. Lisäksi lampun valoteho ja väritoisto hiipuvat ikääntymisen myötä.

– Projektoreilla on kesäisin huoltokierros, mutta lampunvaihto voi silti yllättää kesken lukukauden, mikä aiheuttaa katkoksia tilojen käyttöön ja sen myötä lisäkustannuksia. Lamppukoneiden ongelmiin kuuluu myös hidas käynnistyminen ja sammuminen, jotka häiritsevät tehokasta opetusta. Nämä ongelmat poistuvat lasertekniikan myötä. Projektorit käynnistyvät ja sammuvat nopeasti, ja kuvanlaatu säilyy tasaisena koko käyttöiän, hän sanoo.

– Sonyn laserprojektoreiden valonlähteille luvataan 20 000 tunnin polttoaika. Varovastikin arvioiden tämä merkitsee yliopiston käytössä vähintään kuuden vuoden elinkaarta. Tämä riittää, koska kuudessa vuodessa myös muu AV-tekniikka lähestyy käyttöikänsä loppua. Poikkeuksellisen pitkä viiden vuoden takuu ja korvaavan varalaitteen saaminen tarvittaessa paikalle koettiin nekin merkittäviksi eduiksi.

Laitteiden toimituksesta vastasi Sony-tuotteisiin erikoistunut jakelija S-Professional Oy yhteistyössä yliopiston sopimustoimittajien kanssa.

Valoteholla virkeyttä

Helsingin yliopisto tilasi aluksi kymmenen 4000 lumenin tehoista VPL-FHZ55-laserprojektoria, joista osa sijoitettiin vaativaan opetuskäyttöön lääketieteellisessä tiedekunnassa. Seuraava tilaus sisälsi seitsemän VPL-FH700L-projektoria. Ne löysivät paikkansa suurissa saleissa ja auditorioissa, joissa laitteiden 7000 lumenin valoteho mahdollistaa tilojen normaalivalojen pitämisen päällä esitysten aikana. Tutkimusten mukaan tämä parantaa kuulijoiden vireystilaa.

Sonyn nykyiset laserprojektorit ovat tarkkuudeltaan full hd -tasoa. Poittinen toivoo, että laseria alettaisiin käyttää valonlähteenä myös edullisimmissa projektoreissa, joissa lampun lyhyt käyttöikä tuottaa eniten vaivaa ja kustannuksia.

– Helsingin yliopistolla olisi suurimmissa tiloissaan käyttöä myös nykyisiä tehokkaammille 10 000-12 000 lumenin laserprojektoreille, jollaisia myös Sony on tuomassa markkinoille, toteaa Poittinen.

sonyhy_poittinen_5046