Panasonic DMC-G7 kaappaa laadukkaita valokuvia 4k-videoista

Panasonic on edelläkävijä 4k ultra hd -videoiden tuomisessa kotikuvaajien ulottuville. Uudessa G7-järjestelmäkamerassa on panostettu kahdeksan megapikselin valokuvien kaappaamiseen 30 ruutua sekunnissa etenevästä 4k ultra hd -videokuvasta.

01_Panasonic_G7_avaus

Panasonic DMC-G7 on hintaansa nähden monipuolinen järjestelmäkamera, joka tallentaa sekä valokuvia että 4k ultra hd -videoita. Koska ultra hd -televisioita ostetaan kotiin yhä enenevässä määrin, 4k-kotivideot ovat mukavaa materiaali katsottavaksi uudella, entistä tarkempaa kuvaa toistavalla televisiolla.

Toisaalta kannattaa muistaa, että 4k-kotivideot näyttävät upeilta silloinkin, kun niitä katsoo tavallisesta full hd -televisiosta tai tietokoneen näytöltä.

Panasonic hyödyntää 4k ultra hd -tallennusta myös valokuvaamisessa. Kahdeksan megapikselin 4k ultra hd -videokuvaa on mahdollista tallentaa nopeudella 30 ruutua sekunnissa jatkuvana, 30 minuutin virtana. Kuvavirrasta voi sen jälkeen etsiä mieleisensä otoksen, joka muunnetaan kamerassa 8 megapikselin valokuvaksi.

Samaan tehtävään on tarjolla myös toinen, vieläkin kätevämpi ominaisuus. Se tallentaa 30 kuvaa ennen laukaisimen painallusta ja 30 kuvaa sen jälkeen. Näistä kahden sekunnin aikana otetusta 60:stä kahdeksan megapikselin kuvasta voi sitten etsiä parhaan mahdollisen. Toiminnosta on hyötyä etenkin nopeiden tilanteiden kuvaamisessa, kuten oheisiin esimerkkikuviin tallennettu värijauheen heittäminen.

Panasonic_G7_väri_1

Panasonic_G7_väri_2

Kuvia on toki voinut kaapata myös 1920 x 1080 pisteen full hd -videoista, mutta niiden tarkkuus on vain noin 2,1 megapikseliä. Koska Panasonic DMC-G7 tallentaa 3840 x 2160 pisteen 4k ultra hd -videoita, videoruudusta kaapatun valokuvan tarkkuus on noin 8,3 megapikseliä, mikä riittää jo isompiinkin tulosteisiin.

Tarkentamiseen sovelletaan hyväksi havaittua dfd-tekniikkaa (depth from defocus). Se tunnistaa objektiivista tallennettujen tietojen perusteella mihin suuntaan tarkennusta pitää milloinkin säätää. Tarkennuksen nopeutta ja luotettavuutta parantava dfd-tekniikka toimii ainoastaan Panasonicin omien objektiivien kanssa. Käsintarkennusta auttavat kohteen suurennus sekä ääriviivojen korostus (focus peaking).

Panasonic Lumix DMC-G7
HINTALUOKKA runko 870 €, runko ja 14-22 mm zoom 950 €, runko ja 14–140 mm zoom 1250 €
KENNO 16 megapikseliä, cmos, 17,3 × 13,0 mm, micro four thirds
TARKENNUS kontrastimittaus, 49 aluetta, af-s, af-c, kohteen seuranta, kasvojentunnistus, käsintarkennus
VALOTUSTAVAT P, S, A, M, älykäs automatiikka
SULJINAJAT 60 – 1/16000 sekuntia, mekaaninen ja elektroninen suljin
SALAMATÄSMÄYSNOPEUS 1/160 s
HERKKYYS ISO 200 – 25600, lisäherkkyys ISO 100
VALOKUVAT jpeg, raw, suurin tarkkuus 4592 x 3448
SARJAKUVAUS 8 ruutua sekunnissa ensimmäiseen kuvaan tarkennettaessa, 6 ruutua sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella
VIDEO suurin tarkkuus 3840 x 2160, 30p, 25p, 24p, mp4, stereoääni
ETSIN 2 360 000 pistettä, suurennussuhde 0,7x, amoled
KOSKETUSNÄYTTÖ 3 tuumaa, 1 040 000 pistettä, kääntyy kaikkiin suuntiin
LIITÄNNÄT usb, hdmi, mikrofoni
MUISTI sd, sdhc, sdxc, uhs-I-yhteensopiva
SALAMA ponnahtaa
AKUN varaus riittää noin 350 kuvaan (cipa)
MUUTA time lapse, panoraama, wlan, värit musta ja harmaa
MITAT 124,9 x 86,2 x 77,4 mm
PAINO 410 g kuvauskunnossa
LISÄTIEDOT valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta

02_Panasonic_G7_ylä

03_Panasonic_G7_taka