Käytetyt paristot kannattaa teipata

Teippaamalla paristot ja akut ennen kierrätykseen viemistä voidaan estää tulipaloja. Käytöstä poistetuissakin paristoissa ja akuissa on yleensä jäljellä pieni määrä sähkövarausta, joka saattaa oikosulkuun joutuessaan aiheuttaa niin paljon lämpöä ja kipinöintiä, että seurauksena voi olla tulipalo.

02_Pariston teippaus_avaus

Tulipaloriski on helppo estää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun ne poistetaan laitteesta. Teippaaminen ei kuitenkaan ole monelle tuttua, ja vahinkojakin on sattunut.

Kannettavien akkujen tuottajayhteisö Recser Oy, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK haluavatkin muistuttaa teippaamisen tärkeydestä uudessa Teipattuna vaaraton -kampanjassa. Paristoista ja akuista tulee vaarattomia erittäin pienellä vaivalla, kun niiden navat suojaa teipillä.

– Etenkin Li-alkuisesta merkinnästä tunnistettavat litiumparistot ja -akut ovat herkkiä reagoimaan muiden paristojen tai metalliesineiden kanssa. Turvallisinta  on kuitenkin teipata kaikki paristot ja kannettavat akut heti käytöstä poistamisen jälkeen, kertoo Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski. Recser pitää yllä koko Suomen kattavaa tuottajavastuulainsäädännön mukaista keräysjärjestelmää kannettaville paristoille ja akuille.

Pariston tai akun lämpeneminen ei sinänsä ole ongelmallista, mutta jos lähellä on helposti syttyvää materiaalia, kuten paperiroskia, on tulipalon riski suuri. Parhaassa tapauksessa joku ehtii puuttua asiaan siinä vaiheessa, kun paristojen säilytyspaikasta alkaa nousta savua, mutta huonoimmassa tapauksessa tilanne voi johtaa tulipaloon.

– Tiedossa on tapaus, jossa pelastuslaitos sai tiedon, että paristoja keräävässä myymälässä kärysi sulkemisajan jälkeen. Palomiehet menivät liikehuoneistoon, havaitsivat käryn nousevan paristojen keräyslaatikosta, ottivat kaupan hyllyltä kivennäisvesipullon ja sammuttivat palon alun sillä. Pidemmälle kehittyessään palo olisi aiheuttanut suuret vahingot, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo.

Lepistö muistaa myös vaaratilanteen, jossa paristoja oli kerätty kasaan kierrätyslaatikkoon toimitettavaksi. Kasa kuumeni, ja lähellä olleet ikkunaverhot syttyivät tuleen. Teippaaminen on siis ensiarvoisen tärkeää paloturvallisuuden kannalta sekä kotona että paristoja vastaanottavissa myymälöissä.

– Paristoihin pätee sama keino kuin paloturvallisuuteen yleensä. Varovaisuus ja perussiisteys ovat valttia. Epämääräinen läjä paristoja roskiskaapin perällä on riski. Huolellisesti teipatut ja kierrätykseen vietävät paristot ovat turvallisia, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo.

– Jos paristo sytyttää tulipalon, alkusammutukseen voi käyttää sammutuspeitettä tai jauhesammutinta, Leino vinkkaa.