Panasonic DMC-GX8 sai 20,3 megapikselin kennon

Panasonic Lumix DMC-GX8 on ensimmäinen kamera, joka sisältää micro four thirds -kokoisen 20,3 megapikselin kennon. Valmistajansa linjan mukaisesti GX8 tallentaa valokuvia, 4k-videoita sekä 4k-valokuvia.

04b_Panasonic_GX8_avaus

Valokuvien tekninen laatu on uuden kennon ja suorittimen ansiosta erinomainen myös vähässä valossa. Uutta on myös kennoa ja linssiä liikuttavien kuvanvakainten tehokas yhdistelmä, jota valmistaja kutsuu nimellä dual i.s.

Sarjakuvaus etenee nopean suorittimen ansiosta 8 ruutua sekunnissa ja jatkuvalla automaattitarkennuksella 6 ruutua sekunnissa. Kuvasarjan värit toistuvat nekin valmistajan mukaan entistä yhtenäisempänä. Lyhin valotusaika on elektronista suljinta käytettäessä 1/16000 sekuntia, ja kameran voi tarvittaessa laukaista täysin äänettömästi.

Suurin uudistus verrattuna edeltävään GX7:ään on 4k-videotallennus. Se etenee nopeudella 25p tai 24p ruutua sekunnissa tarkkuudella 3840 x 2160 pistettä. Formaatti on mp4. Full hd -videot tallennetaan mp4- tai avchd-formaatissa nopeudella 50p ruutua sekunnissa.

Videokuvan valotuksen ja tarkennuksen voi säätää joko automatiikalla tai käsin. Ulkoiselle mikrofonille on 2,5 mm:n liitin.

Videoiden lisäksi 4k-tekniikalla voi tallentaa 8,3 megapikselin valokuvia 30 ruutua sekunnissa jatkuvana 30 minuutin virtana – eli samalla tavoin kuin toukokuussa esitellyssä DMC-G7:ssä.

Kummallakin kameralla saa myös 30 valokuvaa ennen laukaisimen painamista ja 30 painalluksen jälkeen. Näistä kahden sekunnin aikana otetusta 60:stä 8,3 megapikselin kuvasta voi olettaa löytävän sopivan tilanteessa kuin tilanteessa.

Sivusuhteeksi voi 4k-valokuvia otettaessa valita joko 16:9, 3:2, 4:3 tai 1:1 tarkkuuden pysyessä aina samana.

Kohdetta tarkastellaan uudesta kääntyvästä etsimestä, jonka tarkkuus on 2,36 miljoonaa pistettä. Etsinkuva on lisäksi suurempi kuin aiemmissa Panasonic-kameroissa. Kaikkiin suuntiin kääntyvän kosketusnäytön koko on 7,5 cm (3,0”) ja tarkkuus 1,04 miljoonaa pistettä.

Valotusta säädetään kahdesta kiekosta, joiden toiminnot voi tilapäisesti vaihtaa kytkimestä. Näin kameran voi mukauttaa helposti esimerkiksi 4k-videokuvausta varten. Tarkennus toimii nopeasti ja seuraa valmistajan mukaan liikkuvaa kohdetta entistä luotettavammin. Kuvien jakamiseen ja kameran kauko-ohjaamiseen on nfc-tekniikalla terästetty wlan-yhteys.

Panasonic Lumix DMC-GX8 maksaa ilman objektiivia alle 1500 euroa. Rungon ja 14–140 mm:n zoomin saa alle 1950 eurolla. Laadukkaan f/2,8-valovoimaisen 12–35 mm:n zoomin kanssa GX8 maksaa alle 2400 euroa. Kameraa odotetaan kauppoihin elokuun lopulla. Väriksi voi valita mustan tai mustan ja hopean yhdistelmän.

Lisätietoja löytää valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.

05_Panasonic_GX8_taka

06_Panasonic_GX8_ylä