Hybridilaitteet syrjäyttämässä sylimikroja työkoneina

Taulutietokoneiden eli tablettien suosiosta huolimatta kannettava tietokone on yhä Euroopan liikkuvan työväestön suosiossa. Eri käyttötarkoituksiin mukautuvat hybridilaitteet ovat kuitenkin muuttamassa tilanteen, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

01_Panasonic_MX4

Panasonicin Market Dynamicsilla teettämän tutkimuksen mukaan kannettava on yhä liikkuvan työvoiman yleisin tietokone Euroopassa, mutta tabletit ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti. Muunneltavat hybridit ovat kuitenkin kirimässä kannettavia kiinni.

Peräti 90 prosenttia eurooppalaisista työntekijöistä hyödyntää työnteossaan ”perinteistä” kannettavaa tietokonetta. Kannettavan varjoon jäävät niin älypuhelin (72 %), perinteinen pöytäkone (61 %) kuin tabletitkin (32 %). Muunneltavia hybridilaitteita käyttää toistaiseksi vain 12 prosenttia kaikista työntekijöistä.

Tuottavuus ratkaisee

Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa, mikä laite on tehokkain työskenneltäessä muualla kuin toimistolla. Lähes puolet eli 48 prosenttia vastaajista nimesi kannettavan tietokoneen, 27 prosenttia hybridilaitteen, 15 prosenttia tabletin ja 8 prosenttia älypuhelimen.

Kannettavien valtakausi Euroopassa näyttää silti olevan päättymässä. Tutkimukseen vastanneista 36 prosenttia uskoo hybridin nousevan yleisimmäksi työskentelylaitteeksi kolmen vuoden sisällä. Samalla kannettavien osuuden ennustetaan laskevan 26 prosenttiin, tablettien 14 prosenttiin, pöytäkoneiden 11 prosenttiin ja älypuhelinten 7 prosenttiin.

Yli puolet niistä eurooppalaisista, jotka eivät vielä käytä hybridilaitetta, uskoo ottavansa hybridin käyttöön kolmen vuoden sisällä. Todennäköisimpänä hybridiin siirtymistään pitivät puolustusteollisuuden ja vähittäiskaupan työntekijät.

Hybridi ja kannettava olivat tasaväkisiä, kun vastaajilta kysyttiin, minkä laitteen he valitsisivat käyttöönsä, jos olisi valittava vain yksi laite: 35 prosenttia valitsisi kannettavan, 34 prosenttia hybridin, 10 prosenttia tabletin, 9 prosenttia pöytäkoneen ja 7 prosenttia älypuhelimen.

Muutoksella on syynsä

Hybridin käyttöön vastaajia houkutti ohjelmistojen parempi saatavuus, parempi suorituskyky, akun pidempi kesto ja mahdollisuus käyttää näppäimistöä. Noin kolmannes arvosti monipuolisia liitäntöjä, kuten useampia usb-portteja tai smart card -lukijaa. Neljännestä houkuttivat paremmat näytöt, ja yli viidennes piti hybridejä muita laitteita jämäkämpinä.

Infograafin ja tutkimusraportin voi ladata osoitteessa: http://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Kaukomarkkinat/Hybridien+invaasio/.

Panasonicin Market Dynamicsilla teettämässä tutkimuksessa haastateltiin 2 650 yrityksen teknologiaostajaa ja loppukäyttäjää kymmeneltä eri markkina-alueelta Isosta-Britanniasta, Venäjältä, Benelux-maista, Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Turkista, Puolasta ja Ruotsista.

02_Panasonic_MX4

03_Panasonic_MX4