Kolme kovaa tarjousta järjestelmäkameroista

Joulun ja uudenvuoden välipäivät ovat alennusmyyntien kulta-aikaa. Valokuvauksen ystäville löysimme kolme erityisen kiinnostavaa tarjousta järjestelmäkameroista.

02_Panasonic_GM1_tarjous

Kukapa ei unelmoisi paidantaskuun mahtuvasta kamerasta, jolla saa järkkärilaatuun yltäviä kuvia. Panasonic Lumix DMC-GM1 on oikea järjestelmäkamera, johon voi vaihtaa eri kuvaustilanteisiin sopivia objektiiveja. Runko ja sen mukana tuleva 12–32 mm:n zoom ovat lisäksi niin pieniä, että ne mahtuvat mainiosti taskuun. Itse asiassa moni pokkari on isompi ja painavampi kuin GM1.

Panasonic esitteli GM1:n lokakuussa 2013. Ominaisuuksien ja kuvanlaadun puolesta se vetää edelleen vertoja monille uusillekin kameroille. Ainut rajoitus on etsimen puuttuminen – joskin GM1:n laadukas kosketusnäyttö riittää varmasti ainakin kännykkäkameraan tottuneille. Etsimellä varustettu rinnakkaismalli DMC-GM5 ei ole aivan yhtä pieni eikä edullinen, mutta sekin mahtuu vielä taskuun. Kumpikin kamera sisältää 16 megapikselin kennon.

Rajala Camera on myynyt GM1:tä pitkin vuotta noin 300 euron hintaan. Pakettiin kuuluu rungon lisäksi asiallinen 12–32 mm:n zoom, jonka valovoima on f/3,5–5,6. Koska Panasonic DMC-GM1 on micro four thirds -järjestelmän kamera, 12–32 mm:n zoomin kuvakulma vastaa 24­–64 mm:n kino-optiikkaa.

Micro four thirds -järjestelmään saa laajan valikoiman objektiiveja. Esimerkiksi henkilökuvaukseen on tarjolla valovoimaisia kiinteän polttovälin optiikoita, jotka eivät ole sen suurempia kuin GM1:n mukana tuleva zoom.

03_Nikon_D3300_tarjous

Suurin osa järjestelmäkameraa ostavista päätyy edelleen perinteiseen peilietsinrunkoon. Sen optisesta etsimestä näkee itse kohteen eikä sen kuvaa niin kuin peilittömän järjestelmäkameran elektronisesta etsimestä. Molemmilla tekniikoilla on omat hyvät puolensa ja omat kannattajansa, joten jätetään vertailu tällä kertaa tähän.

Tammikuussa 2014 esitelty Nikon D3300 on valmistajansa edullisin peilietsinkamera. Se sisältää aps-c-kokoisen 24,2 megapikselin kennon, ja kuvanlaatu vetää vertoja monella kalliimmalle ja uudemmallekin kameralle. Erikoistoiminnot ja tarkennusjärjestelmä eivät ole yhtä monipuolisia kuin esimerkiksi Nikon D5500:ssä tai D7200:ssa, mutta automaattiasetuksia suosiva pärjää silti mainiosti D3300:lla.

Valokuvien lisäksi Nikon D3300 tallentaa laadukkaita 1920 x 1080 pisteen full hd -videoita nopeudella 50p ruutua sekunnissa. Näyttöön saa erittäin selkeän suomenkielisen opastuksen, ja akku riittää jopa 700 kuvan ottamiseen.

Nikon-järjestelmäkameroihin saa runsaasti erilaisia objektiiveja. Alkuun pääsee vaikka 18–55 mm:n zoomilla, joka sisältää optisen vakaimen. Kuvakulma vastaa suunnilleen 28–80 mm:n kino-optiikkaa, ja valovoima on f/3,5–5,6.

Parhaat pakettitarjoukset Nikon D3300 -rungosta ja 18–55 mm:n zoomista asettuvat 350 ja 380 euron tietämiin. Alkuperäinen hinta on noin 650 euroa.

04_Sony_a7_tarjous

Kuvausharrastuksen edetessä moni haluaa kamaraansa kinofilmiruudun kokoisen 24 x 36 mm:n kennon. Iso kenno näyttää voimansa etenkin vähässä valossa sekä suurta dynamiikkaa vaativassa maisemakuvauksessa.

Lokakuussa 2013 esitellyt Sony α7 ja Sony α7R ovat maailman ensimmäiset kinokoon kennolla varustetut peilittömät järjestelmäkamerat. Kumpikin on jo ehtinyt päivittyä kakkosversioon ja saanut uusia ominaisuuksia, kuten kennoa liikuttavan kuvanvakaimen ja magnesiumrungon.

Myös ergonomiaa on hiottu, ja uuden mallit ovat edeltäjiään kookkaampia ja painavampia. Sony α7 -mallien tärkeimmät edut ovat silti edelleen pieni koko ja keveys verrattuna kinokoon kennolla varustettuihin peilietsinkameroihin. Peilikameroissa taas akun varaus riittää useampiin kuviin.

Tarjoushintaan myytävä ja 24,3 megapikselin kennolla varustettu Sony α7 on tällä hetkellä markkinoiden edullisin kinokoon järkkäri. Fiksuin paketti sisältää Sony α7 -rungon sekä kuvanvakaimella varustetun 28–70 mm:n zoomin, jonka valovoima f/3,5-5,6.

Pakettia myydään halvimmillaan noin 1000 eurolla. Lisäksi Sony maksaa tammikuun loppuun mennessä ostetusta α7-kamerasta sadan euron hyvityksen.