Samsung ennustaa vuoden 2016 digitaaliset trendit

Samsungin Lontoossa sijaitsevan design- ja innovaatiokeskuksen asiantuntijat ovat luoneet ennusteen trendeistä, jotka muokkaavat elämää vuonna 2016 ja sen jälkeen. Odotettavissa on, että virtuaalitodellisuuden innovaatiot sekoittavat digitaalisten ja fyysisten ympäristöjen rajat.

02_Samsung_2016_trendit– Ennustamme, että vuosi 2016 tuo suuria muutoksia teknologian alalle. Erittäin nopeat internet-yhteydet, mobiilidatan käytön kasvu ja virtuaalitodellisuuden kehitys mahdollistavat digitaalisen maailman tulon yhä vahvemmin fyysisiin ympäristöihin. Nuorempi sukupolvi muuttaa myös liike-elämän toimintatapoja vaatiessaan yrityksiltä sosiaalista vastuullisuutta, sanoo Samsung Design Europen (SDE) johtaja Felix Heck.

Internetin uusi sukupolvi

Vuonna 2016 mobiilidatayhteydet syrjäyttävät nopeudellaan ja laadullaan kiinteän laajakaistan monissa Euroopan kaupungeissa. Datayhteyksien yleistyminen synnyttää myös uudenlaisia palveluita ja sovelluksia.

Teknisen edistyksen myötä internet tulee kehittymään kokonaisvaltaisemmaksi, eikä vain näkö- ja kuuloaistien varaiseksi. Virtuaalitodellisuuden innovaatiot ottavat mukaan myös kosketuksen.

– Vuonna 2016 aloitamme siirtymän kohti tuntevaa ja immersiivistä teknologiaa. Kutsumme sitä älykkääksi empatiaksi. Virtuaalitodellisuuden kehitys kiihdyttää siirtymistä tiettyä tarvetta varten hankituista esineistä aidosti älykkäisiin tuotteisiin, jotka integroituvat jokapäiväiseen elämään, sanoo SDE trend experience -laboratorion johtaja Camille Hammerer.

Virtuaalitodellisuus yhdistää digitaalisen ja fyysisen

Digitaalisten ja fyysisten ympäristöjen rajat kaatuvat ja niiden yhdistäminen tulee entistä yleisemmäksi. Samsung Gear VR -virtuaalilasit ovat jo käytössä esimerkiksi matkatoimistoilla, kuten Thomas Cookilla. Myös autovalmistajat, kuten Audi, esittelevät tuotteitaan asiakkaille virtuaalilasien avulla.

03_Samsung_2016_trendit– Virtuaalitodellisuus tuo katsojat myös lähemmäksi todellista maailmaa. Tänä vuonna New York Times julkaisi VR-dokumenttilyhytelokuvan, jossa seurattiin kolmen kodittoman lapsen elämää sota-alueella. Dokumentti esitti hyvin, kuinka virtuaalitodellisuus voi välittää voimakkaita tunteita, sanoo SDE:n strategiajohtaja Lysa Clavenna.

Älykäs evoluutio

Älykotien yleistymistä on viime vuosina ennustettu usein. Strategy Analyticsin tutkimuksen mukaan 18 prosenttia brittikodeista ottaa käyttöön jotain älyteknologiaa ensi vuoden aikana. Älypuhelimella kontrolloitavat talotekniikan sovellukset ja Samsungin Smart Things -malliston kaltaiset tuotteet tulevat ennusteen mukaan yleistymään valtavasti.

04_Samsung_2016_trenditjpgÄlykkäät internetiin liitetyt innovaatiot lisääntyvät kotien lisäksi myös autoissa, ja äärimmillään se tarkoittaa itsestään ajavia autoja.

– Kuljettajattomat autot eivät ole enää tieteisfantasiaa, vaan tapa tehdä tieliikenteestä ruuhkattomampaa ja turvallisempaa. Olemme vasta matkan alussa, mutta suurten yritysten investoinnit tekevät kehityksestä nopeaa. Aiemmin tässä kuussa Samsung ilmoitti perustavansa uuden tiimin, joka keskittyy erityisesti autoteknologiaan, sanoo SDE:n trend experience -laboratorion johtaja Camille Hammerer.

Muutos omantunnon perusteella

Nuoret vaativat mitä enenevässä määrin, että yritykset sopeuttavat prosessinsa ja tuotteensa vastaamaan ajatuksiaan vastuullisuudesta. Samsung uskoo, että uudet teknologiset innovaatiot ja älykkäämmät prosessit auttavat synnyttämään vastuullisempia brändejä. Ideoiden ja rahoituksen joukkoistaminen tulee myös yleistymään entisestään.

Samsung on myös lähtenyt mukaan parantamaan työvoiman tietotekniikkataitoja. Tähän mennessä 125000 ihmistä on osallistunut Euroopassa Samsungin Digital Creators -ohjelmaan.

– Datayhteyksien kehitys ja milleniaalien mieltymykset varmistavat, että nettiyhteisöt tulevat olemaan yhä vaikutusvaltaisempia. Joukkorahoitus ja eettinen kampanjointi tulevat vain kasvamaan, sanoo SDE trend experience -laboratorion johtaja Camille Hammerer.

Esimerkiksi Kickstarter-projekti ‘The Ocean Cleanup’ pyrkii poistamaan muovijätteen maailman merissä. Muovijäte on YK:n mukaan yksi maailman suurimmista ympäristöongelmista, ja kampanja keräsi 38000 tukijaa 160 maasta. Yhdessä he lahjoittivat yli kaksi miljoonaa dollaria merien puhdistukseen. Samaan aikaan lontoolainen yritys Technology Will Save Us kehitti helpon alustan DIY-teknologian rakenteluun. Yrityksen tuotteet kannustavat kaikenikäisiä pelaamaan, koodaamaan ja keksimään uusia asioita.

– On mahtavaa nähdä sekä yritysten että ihmisten lähestyvän sosiaalista vastuullisuutta uusilla tavoilla. Tämä kehitys saa yhä useammat ihmiset ymmärtämään teknologian tarjoaman potentiaalin seuraavien sukupolvien elämän parantamiseen, Camille Hammerer sanoo.