Nikon D500 täyttää vaativan kuvaajan toiveet

Moni Nikon D300S:llä kuvannut on jo vuosikaudet odottanut, että Nikon tekisi vastaavan aps-c- eli dx-kokoisella kennolla varustetun ammattiluokan järjestelmäkameran. Nikon D500 täyttää vihdoin vaativimmankin kuvaajan toiveet – ja jopa ylittää ne monelta osin.

01_Nikon_D500_avausLas Vegasin CES-messuilla esitelty Nikon D500 sisältää täysin uuden aps-c-kokoisen (on 23,5 x 15,7 mm) 20,9 megapikselin cmos-kennon. Vakiintuneeseen tapaansa Nikon kutsuu aps-c-koon kameroita ja -objektiiveja tyyppinimellä DX.

Kinokokoa pienempi kenno saa aikaan sen, että objektiivien kuvakulma kapenee vastaamaan 1,5 kertaa pitempää kino-optiikkaa. Niinpä esimerkiksi 200 mm:n tele ”pitenee” 300-milliseksi, 300-millinen 450-milliseksi ja niin edelleen.

Kenno ja tehokas Expeed 5 -suoritin mahdollistavat kuvaamisen herkkyysalueella ISO 100–51200. Herkkyys on vielä laajennettavissa välille ISO 50–1640000, ja etenkin suurin arvo näyttää todella vakuuttavalta! Lyhin suljinaika on 1/8000 sekuntia.

Sarjakuvaus etenee 10 ruutua sekunnissa, ja mikä parasta, puskurimuistiin mahtuu jopa 79 pakkaamatonta 14-bittistä raw-kuvaa. Valonmittauksesta huolehtii uusi 180k rgb -järjestelmä.

Huippuluokan tarkennusjärjestelmä

Nikon D500 sisältää pitkälti samoja ominaisuuksia kuin yhtä aikaa julkistettu kinokoon huippumalli D5, joka maksaa lähes kolme kertaa enemmän. Kummassakin kamerassa on muun muassa koko kuva-alan täyttävä 153 pisteen tarkennusjärjestelmä.

Tarkennus toimii valmistajan mukaan nopeasti ja seuraa kohdetta luotettavasti. Lupausta ei tarvitse epäillä, koska Nikonin nykyisetkin tarkennusjärjestelmät toimivat parhaimmillaan erinomaisesti.

Kohdetta tarkastellaan koko kuva-alan näyttävästä optisesta etsimestä tai pystysuuntaan kääntyvältä 3,2 tuuman kosketusnäytöltä. Näytön tarkkuus on 2,36 miljoonaa pistettä.

4k-videon ensi-ilta

Nikon tuo D500:n ja D5:n myötä järjestelmäkameroihinsa ensi kertaa 4k ultra hd -videot. Tallennus etenee h.264/mpeg-4-pakattuna, mov-formaatissa ja 30p/25p/24p ruutua sekunnissa. Full hd -tallennukselle on useita ruutunopeuksia välillä 24p–­60p. Kamera sisältää myös 4k time lapse -toiminnon.

Nikon D500 tarjoaa mahdollisuuden tallentaa 4k-videota yhtä aikaa sekä muistikortille että hdmi-liitäntään kytketylle tallentimelle. Valotuksen säädöt ja automaattinen herkkyysasetus toimivat samaan tapaan kuin esimerkiksi Nikon D750:ssä.

Uusi yhteystapa

SnapBridge-ominaisuus siirtää kuvat älypuhelimeen nfc-tekniikan tukemalla bluetooth-yhteydellä. Uuden järjestelmän eduksi kerrotaan pysyvä yhteys mobiililaitteeseen. Nopeampaa siirtoa varten voi hankkia lisävarusteena langattoman wlan-lähettimen WT-A7, joka toimii myös ethernet-kaapelilla.

Kuvat tallennetaan sd- ja xqd-muistikorteille. Kamerassa on hdmi-lähtö, usb 3.0 -portti sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Akun virran luvataan riittävän 1240 kuvan ottamiseen (cipa). Rungon mitat ovat 147 x 115 x 81 mm ja paino kuvauskunnossa 860 grammaa.

Nikon D500 tulee myyntiin maaliskuussa noin 2400 euron hintaan. Lisätietoja löytää valmistajan kotisivuilta.

04_Nikon_D500_näyttö

03_Nikon_D500_taka

02_Nikon_D500_ylä