Tiskijukan työjuhta Technics SL-1200 tulee takaisin

Vinyylilevyt ovat ainoa musiikkitallenne, jonka kysyntä on kasvussa. Vaikka myyntiluvut eivät ole päätähuimaavia, vinyyli saa jatkuvasti uusia ystäviä. Niinpä moni valmistaja on esitellyt uusia lp-levysoittimia tai herättänyt henkiin vanhoja klassikoita.

Technics_SL1200Technics juhlistaa etenkin tiskijukkien arvostaman SL-1200:n 50-vuotista taivalta palaamalla suoravetoisten vinyylisoittimien markkinoille kahdella uudella tuotteella. Toinen niistä on juhlamalli Technics Grand Class SL-1200GAE, jota valmistetaan ainoastaan 1200 kappaleen erä numeroituna sarjana. Soitin tulee myyntiin kesällä 2016.

Jo tämän talven aikana kaupoista löytää saman soittimen rajoittamattoman version nimeltään Technics Grand Class SL-1200G. Vaikka kummassakin on runsaasti SL-1200-klassikon piirteitä ja ominaisuuksia, tekniikka on kehitetty monin tavoin.

Tasaista ja vakaata

Käyntinopeuden huojunta värinä pidetään kurissa uuden suoravetomoottorin avulla. Nopeutta vakauttaa myös antureiden ja mikroprosessorin muodostaman tehokas servopiiri.

Roottorin kaksoisrakenne taas auttaa pitämään vääntömomentin tasaisena. Näillä eväillä pyörintävakaus on valmistajan mukaan saatu jopa paremmaksi kuin useiden radioasemien käyttämässä Technics SP-10Mk2 -suoravetosoittimessa.

Kolmeosainen rakenne koostuu painavasta rungosta, alumiinisesta levylautasesta ja sen pinnan peittävästä kumisuojuksesta. Rakenteen luvataan vaimentavan tehokkaasti värähtelyjä ja resonansseja.

Erittäin kevyt äänivarsi on SL-1200G:ssä alumiinia ja SL-1200GAE:ssä magnesiumia. Äänen erottelua parantaa valmistajan mukaan myös Technicsin kehittämä gimbaalirakenne, jossa soittimen vaaka- ja pystysuuntaiset pyörimisakselit leikkaavat samassa pisteessä. Laakerointia kehutaan herkäksi.

Soittimien hinnat ovat toistaiseksi vahvistamatta. Las Vegasin CES-messujen Technics-osastolla on kuitenkin kuultu puhuttavan jopa 4000 dollarista.

Lisätietoja löytää valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.