Pieni action-kamera hallitsee monenlaiset tilanteet

Videoita voi nykyään kuvata lähes millä tahansa kameralla ja tietysti myös kännykällä. Ei siis ole ihme, että kiinnostus varsinaisia videokameroita kohtaan on laskussa. Poikkeuksen muodostavat pienet action-kamerat, joiden suosio kasvaa koko ajan voimakkaasti.

A model poses wearing one of two Sony 4K ActionCam bridal veils. Brideís Eye View: 21st century bridal headwear from milliner Rosie Olivia featuring the Sony 4K ActionCam X1000V. Brides can now view their weddings from their point of view in the best resolution possible. For further information please contact Lisa Fox at Hope & Glory PR at isa.fox@hopeandglorypr.com PR Handout - editorial usage only. Photographer's details not to be removed from metadata. Copyright: © Mikael Buck / Sony 07828 201 042 / mikaelbuck@gmail.com

Vaikka action-kamerat suunnitellaan ennen muuta urheilijoille ja extreme-lajien harrastajille, moni muukin hyödyntää niitä vapaa-aikanaan tai jopa työssään. Pienen ja lujatekoisen kameran voi kiinnittää kypärään, urheiluvälineisiin tai vaikka valjailla koiran selkään, mutta yhtä hyvin sen avulla pystyy tallentamaan esimerkiksi muusikon soittokeikan. Ovatpa jotkut tallentaneet action-kameralla jopa omat häänsä.

Monipuoliset erikoistoiminnot ja sääsuojaus ja laajentavat käyttömahdollisuuksia entisestään. Kameran voi esimerkiksi jättää kuvaamaan kohdetta vaikkapa minuutin välein, jolloin videolle tallentuu kukan avautuminen, sään muutos tai jokin muu hitaasti muuttuva tapahtuma.

Niin sanottu silmukkatoiminto (engl. loop) taas tallentaa esimerkiksi tunnin mittaisen jakson ja aloittaa sen jälkeen tallennuksen uudelleen alusta. Silmukkaa tallentava action-kamera on mahdollista kiinnittää esimerkiksi auton kojelautaan kuvamaan liikennetapahtumia. Monessa kamerassa on vielä gps-vastaanotin, josta videoon saa tarkat paikkatiedot.

Kiinnitä ja kuvaa

Action-kamera tallentaa laajan näkymän, jolloin sekä lähellä että kaukana sijaitsevat kohteet näyttävät tarkoilta yhtä aikaa. Kamerat ovat lisäksi lujarakenteisia ja vesitiiviitä joko sellaisenaan tai tyköistuvan suojakotelon avulla. Kolmas vahvuus on kiinnitettävyys.

Action-kameraa valitessaan kannattaa selvittää tarkoin millaisia kiinnikkeitä siihen saa joko vakiovarusteena tai lisätarvikkeina. Tyypillisimpiä ovat erilaiset tarrakiinnikkeet kypärää tai muuta tasaista pintaa varten, mutta saatavilla on myös puristimia, imukuppeja, hihnoja, valjaita ja niin edelleen.

Kamera asetellaan yleensä tallentamaan esimerkiksi urheilijan omaa näkökenttää vastaava kuvakulma (engl. point of view eli pov) tai sitten kuvaaja haluaa itsensä mukaan videoon (engl. selfie). Jos videon haluaa näyttävän vauhdikkaalta, kamera kannattaa kiinnittää mahdollisimman matalalle esimerkiksi suksiin tai polkupyörän runkoon. Laajakulmaisen objektiivin ansiosta kuvaan mahtuu sekä liikkeessä oleva kohde että ympäristö, mikä lisää vauhdintuntua entisestään.

Kiinnityspaikkaa valitessaan on syytä miettiä myös tärinää tai oikeammin sen ehkäisemistä. Esimerkiksi polkupyörän ohjaustankoon kiinnitetty kamera tärisee enemmän kuin kypärässä oleva. Joissain action-kameroissa on elektroninen kuvanvakain, joka vähentää selvästi tärinän vaikutusta. Samalla se kaventaa myös kuvakulmaa, mikä on tilanteesta riippuen joko hyvä tai huono asia.

Tallennus jopa 4k ultra hd -tarkkuudella

Action-kameroiden uusimmat huippumallit yltävät jopa 3840 × 2160 pisteen tarkkuuteen, jolloin videoita kelpaa katsella kodin uudesta ultra hd -televisiosta. Vauhdikkaita tapahtumia kuvattaessa rajoitukseksi saattaa kuitenkin nousta alhainen tallennusnopeus 25 ruutua sekunnissa. Silloin kannattaa harkita pienempää 1920 x 1080 pisteen full hd -tarkkuutta, joka mahdollistaa nopeuden 50 ruutua sekunnissa.

Joillain action-kameroilla full hd -kuvaus onnistuu jopa 120 ruutua sekunnissa. Se mahdollistaa lähes viisinkertaisen hidastuksen silloin, kun videon katsoo nopeudella 25 ruutua sekunnissa.

1602_03_Action_Cam_Panasonic_panta1602_04_Action_Cam_Panasonic_ohjain

Pienikokoinen, noin 490 € maksava Panasonic HX-A500 on helppo kiinnittää asusteisiin tai päähineeseen. Tallennin ja värinäyttö ovat erillisessä yksikössä, jonka voi kiinnittää vaikka ranteeseen.

Action-videot katsotaan kytkemällä kamera suoraan televisioon hdmi-liitännän kautta. Kameran sisällä olevan micro sd -muistikortin voi myös kytkeä sovittimen avulla television sd-korttipaikkaan. Jos videosta haluaa tehdä mahdollisimman kiinnostavan, se kannattaa editoida eli koostaa joko kameran mukana tulevalla tai jollain aiemmin hyväksi havaitulla ohjelmalla.

Ranneke on valttia

Ensimmäisissä action-kameroissa ei ollut minkäänlaista kohteen näyttöä tai etsintä, joten videon onnistuminen oli miellyttävä tai epämiellyttävä yllätys, joka paljastui vasta kotona. Useimpia uusia malleja voi ohjata älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella joka näyttää kohteen sekä helpottaa asetusten tekemistä.

1602_05_Action_Cam_Sony_puhelin

Sonyn action-kamera ja älypuhelin liitetään toisiinsa kevyellä kosketuksella nfc-tekniikan avustamana.

Älypuhelinta ei tietenkään voi tuijottaa tai edes pitää mukana silloin, kun meno on hurjimmillaan. Tarkoitus onkin asettaa kameranäkymä sopivaksi etukäteen ja luottaa siihen, että kaikki tallentuu niin kuin halutaan. Sama pätee valotus- ja ääniasetuksiin, jotka hoituvat älypuhelimella paljon kätevämmin kuin action-kameran pienistä painikkeista ja pikkuruisesta tekstinäytöstä.

1602_06_Action_Cam_ranneke

Sony tarjoaa joidenkin kamerapakettiensa mukana sekä lisätarvikkeena ranneketta, josta pystyy hallitsemaan jopa viittä action-kameraa. Värinäytölle saa kameran valikot, mutta mikä tärkeintä, se toimii myös etsimenä.

Kannattaa lisäksi muistaa, että action-kuvaus vie sankarin ja kaluston joskus paikkoihin, missä rikkoutumisherkkää ja kallista älypuhelinta ei ole järkevää pitää mukana.

Älypuhelinohjaus ja langattomasti toimiva ranneke kuluttavat tietenkin kameran akkua tavallista nopeammin. Siksi vara-akkuja kannattaa pitää mukana etenkin kylmässä ilmanalassa.

Keinotodellisuus tulossa mukaan

Nikon tuo tänä vuonna myyntiin ensimmäisen action-kameransa. Kilpailijoista aiotaan erottua edistyneillä ominaisuuksilla, kuten 360 asteen 4k-videotallennus.

1602_07_Action_Cam_Nikon

Nikon KeyMission 360 -kamera koostuu kahdesta kuvakennon ja laajakulmaobjektiivin yhdistelmästä, jotka sijaitsevat rungon vastakkaisilla puolilla. Näkymä tallennetaan yhtä aikaa sekä edestä että takaa ja yhdistetään kamerassa todellisuutta vastaavaksi 360 asteen kuvaksi.

Nikon KeyMission 360:n kuvanlaadusta saa käsityksen Nikonin sivuilla julkaistusta kolmesta YouTube-videosta.

Kun videot toistaa sopivalla selaimella, kuvakulmaa voi säätää 360 astetta joko hiirellä tai läppärin kosketuslevyllä. Tietokoneen lisäksi YouTuben 360-videoita voi katsoa Android- ja iOS-älypuhelimilla.

1602_08_Action_Cam_VR-lasit

Huikeimman katselukokemuksen saimme aikaan lataamalla Samsung Galaxy S6 -älypuhelimeen sovelluksen, jolla 360 asteen YouTube-videot saa näkymään Samsung Gear VR -virtuaalilaseilla. Vaikka lasien tarkkuus ei ylläkään Nikon KeyMission 360:n 4k ultra hd kuvan tasolle, läsnäolon ja vauhdin tuntu on ratkaisevasti aidompi kuin näytöltä katsottuna.

Nikon KeyMission 360 tulee valituille markkinoille kevään aikana noin 500 euron hintaan.

Virtuaalilasit ja 360 asteen action-kamerat ovat todennäköisesti lähivuosien hittituotteita niin erikseen kuin yhdessäkin.