Panasonic HC-X1 tallentaa 4k-videot ammattilaadulla – mutta harrastajahintaan

Panasonic julkisti Berliinissä tuuman kennolla varustetun HC-X1-videokameran. Ison kennon ansiosta terävyysaluetta pystyy hallitsemaan sujuvasti. Kamerassa on ulottuva 20-kertainen zoom, ja 4k-videot saa kuvattua leveällä 17:9-kuvasuhteella.

02_Panasonic_HC_X1_avaus

Panasonic HC-X1 tallentaa leveää 4096 x 2160 pisteen 17:9-videokuvaa 24p ruutua sekunnissa. Television 16:9-sivusuhdetta ja 3840 x 2160 tarkkuutta vastaava ultra hd -tallennus etenee 50p tai 60p ruutua sekunnissa. Näyttäviä hidastuksia saa aikaan full hd -tarkkuudella ja nopeudella 120 tai 100 ruutua sekunnissa.

Tuuman kennon edessä on 20-kertainen Leica Dicomar 4k -zoom. Kuvakulma vastaa 24–480 mm:n kino-optiikkaa, joten ulottuvuutta riittää sekä laajakulma- että telepäähän. Objektiivissa on renkaat polttovälin, tarkennuksen ja aukon säätöön.

Tarkennusautomatiikan luvataan toimivan nopeasti ja juohevasti. Tarkennuksen nopeus, seurannan herkkyys ja tarkennusalueen laajuus ovat säädettävissä ja räätälöitävissä kuvauskohteen mukaan. Käsintarkennusta helpottavat muun muassa kohteen suurennus ja ääriviivojen korostus.

Vakaata jälkeä

Sisäisen nd-suodattimen voi kytkeä joko kokonaan pois tai 1/4-, 1/16- ja 1/64-himmennykselle. Tehokasta optista kuvanvakainta voi full hd -tallennuksessa täydentää elektronisella vakaimella. Kamera soveltuu käsivaralta kuvaamiseen myös kokonsa ja painonsa puolesta.

Ulkoisille mikrofoneille on 48 voltin phantom-syötöllä varustetut xlr-liittimet. Ääni tallennetaan joko pcm-muodossa (mov/mp4) tai Dolby Digital -formaatissa (avchd).

Kohdetta tarkastellaan kääntyvältä 3,5 tuuman näytöltä tai 1769000 pisteen oled-etsimestä. Kameraa pystyy lisäksi kauko-ohjaamaan iPad-tabletilla.

Vaikka Panasonic HC-X1 ei ole joka pojan tai tytön videokamera, sitä voi sanoa ammattimaisiin omaisuuksiinsa nähden kohtuuhintaiseksi. Kameraa odotetaan kauppoihin tammikuussa 2017, ja hinnaksi arvioidaan 3700 euroa. Lisätietoja löytää valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.

03_Panasonic_HC-X1_sivu

04_Panasonic_HC-X1_etu