Photokina 2016: Sonyn uudisti A-bajonetilla varustettujen järkkäreidensä huippumallin

Sony ɑ99 II muistuttaa kovasti edeltäjäänsä, mutta tekniikka on silti uudistunut merkittävästi. Käytettävyyteen liittyviä yksityiskohtia on samalla hiottu toimivammiksi.

02_sony_a99-ii_avausSony ɑ99 II sisältää uuden kinokokoisen 42,4 megapikselin cmos-kennon. Tarkkuus on siten sama kuin pelittömässä, E-bajonettiin perustuvassa Sony ɑ7R II:ssa.

Takaa valaistun kennon luvataan tuottavan erinomaista jälkeä myös vähässä valossa. Herkkyysasetus kattaa alueen ISO 100–25600, ja se on laajennettavissa lukemiin ISO 50–102400. Raw-kuvatiedostot voi tallentaa joko pakattuna tai pakkaamattomina.

Uudenlainen tarkennusjärjestelmä

Toinen merkittävä uudistus koskee tarkennusta. Kamerassa on ensinnäkin tavanomainen vaihe-eroa mittaava sensori, joka sisältää 79 tarkennuspistettä. Niistä 15 keskimmäistä on herkkiä, ristikkäistyyppisiä pisteitä, joiden luvataan toimivan hyvin myös hämärässä -4 EV:n valossa. Loput 64 pistettä ovat pystysuuntaisia.

Erillisen sensorin lisäksi vaihetarkennuspisteitä on istutettu myös kuvakennolle, mistä niitä löytää 399 kappaletta. Kaikki kuvakennon tarkennuspisteet ovat vaakasuuntaisia, ja ne toimivat yhdessä erillisen sensorin tarkennuspisteiden kanssa. Näin syntyy järjestelmä, jota Sony kutsuu nimellä hybridiristikkäistarkennus (engl. hybrid cross type af).

Uuden järjestelmän avulla saavutetaan valmistajan mukaan erittäin täsmällisesti toimiva automaattitarkennus, joka seuraa liikkuvaa kohdetta nopeasti ja luotettavasti koko kuva-alalla. Sarjakuvaus etenee nopeimmillaan 12 ruutua sekunnissa.

Tehokas kuvanvakain

Kennoa liikuttava 5-akselinen kuvanvakain on saanut kiitosta Sony ɑ7 II -sarjan kameroissa, ja nyt se tuodaan myös Sony ɑ99 II:een. Vakain toimii sekä valokuvia otettaessa että videoita kuvattaessa, ja sen toimintaa voi tarkkailla sekä näytöltä että etsimestä. Vakautuksen tehoksi luvataan 4,5 valotusaskelta.

Valokuvien lisäksi Sony ɑ99 II tallentaa 4k ultra hd -videoita nopeudella 24p tai 25p/30p ruutua sekunnissa. Tallennus onnistuu tarpeen mukaan kennon koko leveydeltä tai rajattuna super35-kokoon pikseleitä yhdistämättä.

Full hd -videoiden tallennusnopeutta voi säätää 8 askeleen portain välillä 1–100 ruutua sekunnissa. Seeprakuvio ja mahdollisuus tarkkailla S-Log-profiilin videotallennusta helpottavat oikean valotuksen määrittelyä.

Sony ɑ99 II on edeltäjäänsä 8 prosenttia pienempi, ja valikkorakennetta on muokattu kuvaajilta saadun palautteen perusteella. Monitoimisäädin on nyt mahdollista kytkeä jatkuvatoimisesta pykälöidyksi, jolloin esimerkiksi aukon, suljinajan ja herkkyyden asettaminen onnistuu aiempaa helpommin. Näyttö kääntyy kolmeen suuntaan, muttei tottele kosketusta.

Sony ɑ99 II on luvattu kauppoihin marraskuussa. Rungon hinnaksi arvioidaan 3600 euroa. Lisätietoja löytää valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.

03_sony_a99-ii_taka

04_sony_a99-ii_yla