Apple iPhone 8 Plus kiinnostaa valo- ja videokuvaajia

Huipputekniikalla kyllästetty iPhone X tulee myyntiin marraskuussa, mutta 240 tai 350 euroa edullisemman iPhone 8 Plus tai iPhone 8 ovat kaupoissa jo nyt. Erot X ja 8 Plus -mallien välillä eivät ole järisyttävän suuria, ja kumpikin tarjoaa uutta ihmeteltävää ennen muuta valo- ja videokuvaajille.

Älypuhelinten uudistuessa suorittimen teho kasvaa, näyttö saattaa olla aiempaa tarkempi ja niin edelleen. Näkyvimmät parannukset löytyvät silti usein kameroista. Näin on myös iPhone 8:n ja etenkin 8 Plussan kohdalla.

Erot edeltäviin iPhone 7:ään ja iPhone 7 Plussaan eivät näytä ensisilmäyksellä kovin suurelta. Kummassakin Plus-mallissa on näet 12 megapikselin kaksoiskamera, laajakulmakameran valovoima on f/1,8, telekameran f/2,8 ja optinen kuvanvakain on sekin tuttu jo iPhone 7 Plussasta.

Uusi iPhone 8 Plus tarjoaa kuitenkin kiinnostavan Portrait Lighting -toiminnon, jolla henkilökuviin saa pehmeän taustan ja nyt myös erilaisia studiovalaistussimulaatioita. Toiminto on vasta beta-vaiheessa, mutta tulokset näyttävät rohkaisevilta jo nyt.

Toinen uudistus kiehtoo etenkin videokuvaajia. Koska iPhone 8 ja 8 Plus tallentavat 4k-videoita jopa 60 ruudun sekuntinopeudella, hidastuksia pystyy tekemään samalla tarkkuudella kuin normaalinopeuden kuvauksia. Tämä on ennen muuta uuden ja tehokkaan A11-suorittimen ansiota. Full hd -hidastus onnistuu sekin aiemman 120:n sijaan peräti 240 ruutua sekunnissa.

Tuki hevc-normin (h.265) mukaiselle videotallennukselle säästää tilaa ja parantaa todennäköisesti myös kuvanlaatua.

Apple iPhone 8:n hinnat alkavat 829 ja iPhone 8 Plussan 939 eurosta. Lisätietoja saa valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.