Älykellojen tehtävät eivät rajoitu kuntoilusovelluksiin

Moni tutustuu älykelloon aktiivisuus- ja sykemittauksen sekä kuntoilu- ja terveyssovellusten kautta. Ranteeseen saatavat viestit, ilmoitukset ja hälytykset ovat nekin käteviä arjen apuvälineitä, mutta silti vasta alkusoittoa. Älykellolla pystyy jo nyt hallitsemaan esimerkiksi autoa, valaistusta, kartta- ja musiikkipalveluja sekä maksupäätteitä – ja uusia sovelluksia kehitetään jatkuvasti.

Älykelloja kehittävät monet valmistajat usein eri painotuksin. Esimerkiksi urheilijoille on tarjolla edullisia perusmalleja sekä kehittyneitä tarkkuusinstrumentteja. Liikunta on vahvasti mukana myös puhelinvalmistajien älykelloissa, mutta uusia käyttökohteita keksitään jatkuvasti yhdessä autovalmistajien, joukkoliikenteen, internetin palveluntarjoajien ja rahoituslaitosten kanssa.

Yllättävän hyvä ääni

Puhelinvalmistajien älykelloilla voi tietenkin soittaa ja vastaanottaa puheluita. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että rannekellopuhelun äänenlaatu on usein yhtä hyvä puhelimen omassa kaiuttimessa ja mikrofonissa. Puheohjaus onnistuu sekin kellon kautta kätevämmin kuin kaivamalla puhelin ensin taskusta. Tämä pätee moniin muihinkin toimintoihin, kuten pikaviestien hallintaan tai ajan tarkistamiseen.

Älykellojen toiminta on toistaiseksi ollut vahvasti sidoksissa puhelimeen, mutta itsenäistymisen eteen tehdään jatkuvasti töitä. Musiikkia voi jo nyt ladata puhelimesta älykelloon, mistä sitä pystyy kuuntelemaan langattomilla bluetooth-kuulokkeilla ottamatta puhelinta mukaan esimerkiksi lenkille.

Apple Watch 3 -kelloon voi ladata soittolistoja Apple Music -palvelusta, ja sama onnistuu Samsung Gear 3 -älykelloihin Spotifyn kautta. Sitä mukaan lte-mobiiliyhteydellä varustettuja älykelloja saadaan Suomeen, musiikkia voi valita kuunneltavaksi suoraan online-palvelusta.

Matkoja ja maksuja

Monen älykellon näytölle saa kävellessä kartan sekä navigointiavun. Matkantekoa helpottavat myös kelloille tehdyt erikoissovellukset, kuten Viisari, josta voi vilkaista milloin seuraava bussi lähtee lähimmältä pysäkiltä. Viisari toimii Samsung Gear -älykelloissa Tampereen alueella, mutta vastaavia sovelluksia nähtäneen pian muissakin kaupungeissa ja muilla alustoilla.

Samsung ja BMW ovat toteuttaneet auton tarkkailun ja etäohjauksen älykellon avulla. Kellosta voi tarkistaa tankissa olevan polttoaineen määrän, käynnistää ilmastoinnin, avata ovet, sytyttää valot, töräyttää äänimerkin ja niin edelleen. Monipuolisimmillaan älykellotoiminnot ovat tätä nykyä i3-sähköautossa.

Mobiilimaksaminen on ollut arkipäivää Android-puhelimissa jo jonkin aikaa. Apple Play sen sijaan rantautui Suomeen vasta lokakuun lopulla. Palvelu toimii tietysti iPhone-puhelimella, mutta kätevimmin mobiilimaksaminen sujuu älykellolla. Toiminto aktivoituu Apple Watch -kellossa painamalla kahdesti sivupainiketta, minkä jälkeen kello viedään maksupäätteen lähelle. Muuta ei tarvita.

Käyttöjärjestelmien kisa

Yleisin älykellojen käyttöjärjestelmä on kellovalmistajien lukumäärän perusteella laskettuna Android Wear. Sitä tukee moni puhelinvalmistaja sekä laaja joukko urheilukellomerkkejä. Ranteessa roikkuvien älykellojen lukumäärää tarkasteltaessa Android Wear jää kuitenkin kolmanneksi. Sen ohi kiri vuoden 2017 alussa Samsungin Tizen. Ylivoimaisesti yleisin älykellojen käyttöjärjestelmä on kuitenkin Applen watchOS.

Matkapuhelimien yleistyessä moni totesi, ettei enää tarvitse rannekelloa ainakaan ajan tarkistamiseen. Mikäli kelloa haluaa ranteessaan pitää, niin miksei siirtyisi saman tien älykelloon. Se tuo viestit ja muut tärkeät tiedot helposti omistajansa ulottuville ja toimii avaimena monenlaisiin palveluihin ja käytännön toimiin.