Tutkimus: Joka toinen suomalainen riitelee kotitöistä – Samsung tarjoaa parisuhdeapua

Kutistitko kumppanisi lempipaidan? Kenen vuoro olikaan huolehtia pyykeistä? Samsungin tilaama tutkimus osoittaa, että pyykinpesu ja muut kotityöt ovat yleinen syy riidoille suomalaiskodeissa. Arjen askareisiin liittyvät kiistat voivat vaikuttaa pieniltä, mutta niiden seuraamukset voivat silti olla merkittäviä.

Puolet (50 %) kyselyyn vastanneista kertoo joutuneensa kotonaan riitaan kotitöiden vuoksi viimeisen vuoden aikana. Pyykinpesusta on riidellyt joka viides (22 %), ja yleisimmät syyt näihin riitoihin ovat vastuu pyykkien pesusta (56 %) sekä pesun viivästyminen (35 %). Pyykkikiistaan joutuneista 20 prosenttia kertoo, että riita pyykeistä on johtanut loppupäivän kestäneeseen mykkäkouluun, 18 % taas myöntää haukkuneensa asuinkumppaniaan jollekulle muulle pyykkiriidan jälkeen ja 3 % vastanneista on jopa rikkonut kumppaninsa tavaroita tai päätynyt muuttamaan pois pyykkikiistan seurauksena.

Apua asiantuntijalta

Samsungin uusi Clean Your Conflict -palvelu pyrkii auttamaan suomalaisia kotiaskareiden solmujen avaamisessa. Kyseessä on verkkopohjainen videopalvelu, jonka kautta parit saavat konfliktiasiantuntijan avustuksella neuvoja riitatilanteiden käsittelyyn.

– Arkipäiväinen kinastelu kiristää ihmissuhteitamme, ja usein pienistä asioista voi syntyä suuriakin riitoja. Koemme nämä tilanteet helposti ahdistaviksi, mikä vähentää kykyämme kuunnella, ymmärtää ja ajatella. Minun tehtäväni on työskennellä mukana olevien osapuolten kanssa ja muodostaa suunnitelma sille, miten riitatilanteita voitaisiin helpottaa ja parisuhdetta vahvistaa, selittää konfliktiasiantuntija Gustav Bates.

Ratkaisun avaimet

Usein pyykkiriita saa alkunsa yksinkertaisesti siitä, että jompikumpi osapuoli on tyytymätön lopputulokseen. Syynä siihen voi olla se, ettei pesukoneen ohjelmia erilaisille tekstiili- tai likatyypeille osata käyttää – tai ettei ohjelmia ylipäätään ole. Useat Samsungin pesukoneista on varustettu omilla pesuohjelmillaan eri vaatelaaduille ja -väreille sekä likaisuusasteille.

– Kaikki tuotteemme on suunniteltu tukemaan jokapäiväistä elämää. Esimerkiksi QuickDrive-pyykinpesukoneillamme pesun tarkkailu ja hallintaa onnistuu puhelinsovelluksen kautta. Sovellus toimii kuin henkilökohtainen ammattilaisapuri, joka kykenee muun muassa suosittelemaan sopivinta pesuohjelmaa ja varmistamaan, että pyykki on valmista toivottuna ajankohtana. Nämä toiminnot tekevät koneista hyvän hankinnan pyykkiriitojen ehkäisyyn, kertoo Mathias Ekman, Samsung Nordicin kodinkoneliiketoiminnan johtaja.

Ohjauspalvelun löytää osoitteesta www.cleanyourconflict.com. Palvelu on saatavilla valittuina aikoina kampanjan ollessa käynnissä, 16. lokakuuta alkaen.

Tutkimuksen tuloksia tiivistetysti:

50 prosenttia suomalaisista on joutunut kiistoihin asuinkumppaninsa kanssa kotitöiden vuoksi viimeisen vuoden aikana.
22 prosenttia suomalaisista on riidellyt pyykinpesusta viimeisen vuoden aikana.
Pyykkikiistoihin joutuneista prosenttia kertoo riitojen tapahtuvan vähintään joka toinen viikko.
Yleisimmät syyt pyykkiriitoihin ovat vastuu pyykkien pesusta (56 %) sekä pesun viivästyminen (35 %).

Tietoa tutkimuksesta:
Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov verkkokyselynä heinäkuussa 2019. Kaikkiaan 1571 suomalaisvastaajasta 1022 henkilöä asuu kahden tai useamman asukkaan taloudessa. Otos on väestöä demografisesti edustava.