Samsungin asiantuntija kertoo mitä kannattaa ottaa huomioon tv:tä valitessaan

Vuoden suurimmat alennusmyynnit ovat käynnissä. Moni ajoittaa isommat elektroniikkaostokset, kuten uuden television hankkimisen, loppuvuodelle. Nykypäivänä televisiovalikoima on valtava, joten voi olla vaikea hahmottaa, mitä edes kannattaa etsiä ja mihin kiinnittää huomiota. Samsungin tv-asiantuntija Niilo Kokko kertoo omat vinkkinsä televisiokaupoille.

– Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, minkälaiseen tilaan ja mihin käyttötarkoitukseen televisiota ollaan hankkimassa. Katsotaanko siitä lähinnä tv-kanavia ja suoratoistopalveluiden sarjoja ja elokuvia, vai tuleeko televisio pelaamiskäyttöön? Mieti, mitkä television ominaisuudet ovat itsellesi olennaisimpia ja perusta ostopäätöksesi niihin, kertoo Niilo Kokko, Samsungin Suomen tv- ja audiotuotteiden koulutusvastaava.

Seuraavassa Niilon on näkemyksiä ja vinkkejä yleisimpiin television hankkimiseen liittyviin kysymyksiin.

Koolla on väliä – vai onko?

Moni pähkäilee television kokovalinnan kanssa. Tuumakoot voivat tuntua monimutkaisilta ja niiden kanssa kannattaakin muistaa, että televisioiden tuumakoot eivät tarkoita television leveyttä, vaan diagonaali eli lävistää, joka saadaan mittaamalla tv yläkulmasta vastakkaiseen alakulmaan. Jotta television valinta koon perusteella olisi mahdollisimman helppoa, olemme koonneet alle taulukon, josta löydät yleisimmät television tuumakoot ja niitä vastaavat leveysmitat.

Näin leveä televisio on kussakin tuumakoossa:
43 tuumaa ≈ 97 cm leveä
50 tuumaa ≈ 112 cm leveä
55 tuumaa ≈ 123 cm leveä
65 tuumaa ≈ 145 cm leveä
75 tuumaa ≈ 168 cm leveä
85 tuumaa ≈ 190 cm leveä
98 tuumaa ≈ 220 cm leveä

Taulukon avulla voit helposti mitata, minkä kokoinen televisio sille ajateltuun tilaan mahtuu.

Jos emmit kahden koon välillä, yleensä suurempi koko osoittautuu paremmaksi, koska suurempi televisio tarjoaa elokuvateatterimaisemman elämyksen ja antaa mahdollisuuden syventyä katsomaan esimerkiksi lempisarjaasi.

Jos televisio on tarkoitus sijoittaa esimerkiksi olohuoneeseen, kannattaa miettiä televisiota osana huoneen kokonaisuutta. Moni karsastaa suurta televisiota, koska ei halua suurta mustaa ruutua keskelle olohuonetta. Tähänkin on onneksi nykyään ratkaisu: Samsungin The Frame -television saa seinälle ja se muuntautuu tauluksi silloin, kun et katso televisiota. Näin sinun ei tarvitse tinkiä esteettisyyden ja television koon välillä.

OLED, QLED ja Neo QLED: mitä ne tarkoittavat ja mitä eroa niillä on?

Nämä käsitteet tarkoittavat näyttöteknologiaa. QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) on perinteisen led-teknologian kehittyneempi versio, joka tarjoaa selkeästi paremman värintoiston ja korkeamman kirkkauden. QLED:iin verrattuna Neo QLED on askel eteenpäin. Neo QLED hyödyntää MiniLED-taustavalojärjestelmää, joka rakentuu mikroskooppisen pienistä led-valoista. Näiden avulla näytön takana olevien led-valojen määrä on moninkertaistunut, mikä takaa entistä tarkemman valonhallinnan ja maksimikirkkauden nostamisen.

OLED-mallissa (Organic Light Emitting Diode) jokainen pikseli puolestaan toimii omana valonlähteenään, jolloin jopa yksittäisiä pikseleitä voidaan sammuttaa syvän mustan värin ja kontrastin aikaansaamiseksi.

Toisin sanoen: QLED-mallien vahvuus on kirkkaus ja värien rikkaus, kun taas OLED-mallien suurin vahvuus on kontrasti ja tummien sävyjen toistaminen.

On siis makuasia, mikä itseä miellyttää, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa: Jos pidät tummansävyisistä elokuvista ja huone, jossa televisiota katsellaan, on melko pimeä, saat enemmän irti OLEDin tuottamasta kontrastista. Mutta jos televisiosi on suhteellisen valoisassa tilassa ja haluat, että televisiossasi on erinomainen ja yksityiskohtainen värientoisto, kannattaa valita QLED tai Neo QLED.

Entäs älytoiminnot?

Nykyään on vaikea löytää televisiota, jossa ei olisi lainkaan älytoimintoja, mutta televisioissa saatavilla olevat sovellukset ja palvelut voivat vaihdella jonkun verran. Järkevintä onkin listata itselleen tärkeimmät palvelut, esimerkiksi suoratoistopalvelut, ja varmistaa, että ne ovat saatavilla valitsemassasi mallissa.

8k, 4k vai full hd?

Yleisimmät television kuvantarkkuudet ovat full hd, 4k ja 8k. Näistä 4k alkaa olla televisioiden standarditarkkuus. Vertailun vuoksi: 4k-televisioissa on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin full hd -malleissa. 4k:n asema on vahvistunut huimaa vauhtia, ja monet uudet elokuvat ja sarjat ovat katsottavissa suoratoistopalveluista 4k-laatuisina. Jos haluat varmistaa, että uusi televisiosi tukee kuvateknologian kehitystä mahdollisimman pitkään, kannattaa valita 4k-televisio. Ja jos haluat viedä katselukokemuksesi vielä aavistuksen pidemmälle, on 8k-televisio kuin tehty sinulle.

Yleinen suositus onkin, että pikseleiden kokonaismäärän tai resoluution tulee kasvaa ruudun koon mukana. Mitä parempi resoluutio on, sitä paremmin näet kuvan pikseleiden sijasta. Siksi onkin erittäin suositeltavaa valita laajakuva-tv:ksi televisio, jossa on korkea resoluutio, kuten 4k tai 8k.

Muista tarkistaa television liitännät, kuten hdmi-portit

Jos haluat liittää pelikonsolin tai jopa tehokkaan pelitietokoneen televisioosi, tarkista ensin mitä liitäntöjä tarvitset televisioon ja sen jälkeen, että ne löytyvät uudesta televisiosta. Monissa uudemmissa televisiomalleissa on oletusarvoisesti esimerkiksi hdmi 2.1 -liitännät, joiden avulla saat enemmän irti uuden sukupolven pelilaitteistasi.

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota television virkistystaajuuteen (Hz), joka kuvaa sitä, kuinka nopeasti näytön kuva päivittyy. Hertseinä ilmoitettu arvo kertoo, kuinka monta yksittäistä kuvaa televisio voi näyttää sekunnin aikana. Lyhyesti sanottuna: Televisio, jonka virkistystaajuus on 120 Hz näyttää kaksi kertaa enemmän kuvia sekunnissa kuin televisio, jonka virkistystaajuus on 60 Hz.

Korkea virkistystaajuus auttaa poistamaan nopeasta liikkeestä aiheutuvan epätarkkuuden. 120 Hz:n television valitseminen kannattaa, mikäli olet innokas pelaaja, penkkiurheilija tai jos haluat, että elokuvasi ja tv-ohjelmasi toistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Yleisesti ottaen 120 hertsin taajuus ei siis palvele pelkästään pelaajia, vaan se tarjoaa paremman katselukokemuksen kaikille.

Lisätietoja saa Samsungin suomenkielisiltä kotisivuilta.
Kuluttajakysymykset: Samsungin asiakastuki, 030 6227 51