DNA:n vertailu kertoo, paljonko dataa älypuhelimilla käytetään eri kaupungeissa: Vantaa on ykkönen

Vantaalla on tänä vuonna käytetty eniten dataa asiakasta kohden DNA:n laskutettavilla puhelinliittymillä, kertoo DNA:n tekemä mobiilidatan käyttövertailu Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista. Vantaalainen asiakas on kuluttanut keskiarvoisesti 1 303 megatavua mobiilidataa päivittäin, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin lahtelaisen käyttämä datamäärä. Vertailussa toista paikkaa pitää hallussaan Tampere, ja jaetulla kolmossijalla ovat megatavulleen samoissa luvuissa Helsinki, Jyväskylä ja Turku.

DNA:n mobiililiiketoiminnan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan Vantaan kärkipaikkaa kaupunkivertailussa voi selittää lapsiperheiden määrä ja verrattain pitkät työmatkat julkisilla liikennevälineillä. Lisää käytettyjä laitteita ennakkomyynnissä!

– Vantaa on asuinkaupunkina lapsiperheiden suosiossa, mikä voi olla yksi selittävä tekijä datankäytön suuruudessa. Nuoret kun käyttävät huomattavasti enemmän dataa kuin vanhempi väestö. Toinen mahdollinen selitys on se, että julkisilla liikennevälineillä tehtävillä matkoilla töihin ja töistä kotiin monella on tapana viihtyä älypuhelimen äärellä. Iso osa pääkaupunkiseudun työpaikoista on keskittynyt Helsinkiin, jonne vantaalaisella saattaa olla tunninkin yksisuuntainen työmatka, kun taas helsinkiläinen saattaa selvitä muutaman minuutin metropyrähdyksellä, Kamtsan pohtii.

Keskiarvoinen datankäytön kasvutahti 16 prosenttia

Datankäytön tahti älypuhelimilla on toki kiihtynyt vuodessa kaikilla muillakin suurilla paikkakunnilla, keskiarvoisesti noin 16 prosentilla. Taustalla on suurilta osin se, että 5g-puhelimien käyttö on kasvanut kahdessa vuodessa 17 prosentista 50 prosenttiin (DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus, kesäkuu 2023).

– 5g-verkon kehittyminen ja 5g-laitteiden yleistyminen jo itsessään lisää datankulutusta, sillä dataa kuluu varsinkin videoita katsottaessa, ja sitä enemmän mitä laadukkaampaa kuva on. Yleinen trendi on ollut jo pitkään, että verkot, päätelaitteet ja palvelut kehittyvät, mikä parantaa sisältöjen käyttökokemusta ja tekee niistä entistä houkuttelevampia. Vaikkei viettäisi aiempaa enemmän aikaa älypuhelimellaan, dataa kuluu silti kiihtyvällä tahdilla kehittyvän kuvanlaadun vuoksi, Kamtsan muistuttaa.

DNA:n 5g-verkko tavoittaa laskennallisesti noin 93 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 239 paikkakunnalla.

Vantaan lukema vastaa monen tunnin peruslaatuista elokuvaa

Mihin noin 1 300 megatavua sitten riittää? Tunnin pituisen videon katsominen sd-laadulla kuluttaa selaimesta ja ohjelmasta riippuen noin 300–600 megatavua, joten 1 300 megaa riittää esimerkiksi pitkän elokuvan katsomiseen perustason laadulla. Paremmalla hd-laadulla kyseisellä tavumäärällä katsoo parhaimmillaan noin 1,5–2 tunnin verran liikkuvaa kuvaa. Tekstin lopussa olevasta yhteenvedosta näkee ohjeellisia arvioita siitä, kuinka paljon dataa erilaiset toiminnot kuluttavat.

Datankulutuksen kiihtyessä vuosi vuodelta Kamtsan painottaa sen tärkeyttä, että operaattorit jatkavat palveluidensa kehittämistä vastatakseen asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.

– Kuvanlaadun jatkuva parantuminen vaatii sitä, että verkkojen kapasiteetin riittävyyden täytyy myöskin kehittyä, ja vieläpä nopeammalla tahdilla ollaksemme aina askeleen edellä. Tätä työtä tehdäänkin koko ajan: verkkojen ja yhteyksien laatua kehittävään tekniikkaan investoidaan vahvasti, jotta datankäytön kokemus pysyy jatkossakin timanttisena.

Paljonko dataa voi ohjeellisesti kulua, kun…
Lähettää 50 sähköpostia ilman liitteitä? 1 Mt
Lataa kuvan sosiaaliseen mediaan? 5 Mt
Lueskelee tunnin nettilehtiä? 100–200 Mt
Kuuntelee verkossa tunnin verran musiikkia? 100–200 Mt
Katsoo tunnin pituisen videon SD-laadulla? 300–600 Mt
Katsoo tunnin pituisen videon HD-laadulla? 700–3000 Mt
Luvut ovat arvioita keskiarvoisesta datankulutuksesta ja ne vaihtelevat huomattavasti käyttäjäkohtaisesti.

Lisätietoja älylaitteiden ja netin käytöstä sekä sisältöjen katselusta, tietoturvasta, etätyöstä ja digitaalisesta yhdenvertaisuudesta saa DNA:n laajasta Digitaalinen elämä -tutkimuksesta 2023.