Joulu tulee – onko keittiössä kaikki valmiina

Ruoanlaitto ja leipominen ovat monelle olennainen osa jouluvalmisteluja. Laadukas yleiskone, monitoimikone ja sauvasekoitin helpottavat kotikokin työtä ja rohkaisevat kokeilemaan uusia reseptejä.

01_1611_yleiskone_avaus

Yleiskone on nimestään huolimatta ennen kaikkea leipojan laite. Siinä on yleensä iso kulho sekä etenkin hiivataikinoiden vaivaamiseen soveltuva taikinakoukku. Nykyaikaisiin yleiskoneisiin saa kuitenkin huiman valikoiman lisävarusteita ja teriä, kuten lihamylly, pastakone, mehulinko ja vihannesleikkurit. Joissain huippumalleissa pystyy jopa kuumentamaan ja hauduttamaan ruokaa. Yleiskoneiden suurin etu verrattuna monitoimikoneisiin on kuitenkin mahdollisuus tehdä suuria ja raskaita taikinoita.

Monien muiden keittiövälineiden tavoin isokin yleiskone kannattaa pitää helposti käsillä, mieluiten työpöydällä, missä siitä tulee luonteva osa päivittäistä ruoanlaittoa. Kaappiin piilotetulla koneella on taipumus jäädä pölyttymään käytön puutteessa.

02_1611_monitoimikone

Monitoimikoneita saa jopa alle satasella. Tehokkaimmat mallit ovat kuitenkin kalliimpia kuin esimerkiksi yleiskoneiden perusmallit. Edulliset monitoimikoneet sopivat niille, jotka haluavat tehdä silloin tällöin smoothien tai vaikka porkkanaraastetta. Tehokkaalla monitoimikoneella onnistuu myös pienten pizza- ja patonkitaikinoiden teko.

Mikäli laitetta tarvitaan pääosin kokkaamiseen, monitoimikone on yleiskonetta edullisempi ostos. Leipojalle yleiskone on sen sijaan parempi vaihtoehto.

untitled

Sauvasekoitin kaikkine lisävarusteineen alkaa jo lähestyä monitoimikonetta. Kehittyneimpiin malleihin saa monenlaisia teriä, jäänmurskaimia, erikokoisia kannuja ja muita lisävarusteita. Edullisimmat sauvasekoittimet eivät ole yhtä monipuolisia, tehokkaita ja kestäviä, mutta niillä pärjää pienempien valmistusmäärien ja vähemmän vaativien raaka-aineiden kanssa.

Kannattaa aina miettiä mihin tarkoitukseen keittiökonetta tarvitsee. Esimerkiksi sosekeittojen tai perunamuhennoksen valmistamiseen ei välttämättä tarvita monitoimikonetta, vaan sauvasekoitin riittää. Sauvasekoittimella onnistuvat myös smoothiet, pirtelöt ja muut vastaavat herkut, jotka yleensä valmistetaan tehosekoittimella eli blenderillä.

Koneita jokaiseen keittiöön

Yleiskoneita ostetaan paljon enemmän kuin monitoimikoneita, ja ne ovatkin tehosekoittimien lisäksi keittiön pienkoneiden suosituin tuoteryhmä. Ruoanlaittoa painotettaessa monitoimikone ja monipuolinen sauvasekoitin ovat silti vahvoilla.

Jotta pääsemme tutustumaan eri vaihtoehtoihin tarkemmin, pyysimme laitetoimittajia esittelemään omia suosikkejaan.

Kenwood-yleiskoneet ovat olleet leipojien suosiossa jo vuosikymmenten ajan. Uusi huippumalli Chef Titanium sisältää 1500 watin moottorin, ja XL-mallissa teholukema on peräti 1700 wattia. Niinpä ne jaksavat työstää raskaimpiakin taikinoita tunnista toiseen. Chef Titanium on varustettu 4,6 litran ja XL-versio 6,7 litran kulholla. Hinnat asettuvat 850 ja 1300 euron välille riippuen lisälaitevalikoimista.

04_1611_kenwood_riikka_lofgren

– Teho ei kuitenkaan ole ainut asia, mitä vaativa kotikokki tarvitsee. Siksi Chef Titanium -mallin mukana tulee viisi SystemPro-kulhotyökalua, eli ruostumattomasta teräksestä valmistettu spiraalitaikinakoukku, k-vatkain ja voimavispilä ja fleksisekoitin sekä kääntelytyökalu vaahtojen ja kuohkeiden jälkiruokien viimeistelyyn. Lisävarustevalikoima on sekin mahtava, kehuu Riikka Löfgren Suomen Sähkötuonti Oy:stä.

Bosch MaxxiMUM -yleiskone maksaa mallista riippuen noin 690 – 1100 euroa, ja se sisältää 7-nopeuksisen 1600 watin moottorin ja 5,4 litran kulhon. Erityisominaisuuksia ovat niin sanotut sensoriohjelmat.

05_1611_bosch_juha_puotiniemi

– Koneen sisältämä sensori mittaa vastusta, ja saadun tiedon perusteella ohjelma tunnistaa milloin esimerkiksi kermavaahto on valmista. Toinen sensori mittaa kuinka paljon tehoa työhön tarvitaan ja säätää teholukeman automaattisesti sopivaksi esimerkiksi raskaalle leipätaikinalle tai kevyelle kakkutaikinalle kertoo Juha Puotiniemi BSH Kodinkoneet Oy:stä.

saeule_mum5_w_s_back_ 004

Bosch MUM5 -sarjan yleisikoneista (280 – 600 €) löytää samat perustoiminnot pienemmässä koossa. Pienikokoinen MUM5 on helppo ja kevyt siirtää, joten se sopii talouteen jossa yleiskonetta ei tarvita joka päivä. Mukana tulee kätevä varustepussi, jossa vispilät ja muut irto-osat on helppo säilyttää. Pussia voi säilyttää esimerkiksi yleiskoneen kulhossa.

OBH Nordica Hercules (390 €) on alumiinirungolle rakennettu, 1200 watin moottorilla toimiva yleiskone. Sekoitusnopeuden voi valita portaattomasti, ja sen luvataan pysyvän tasaisena riippumatta sekoitettavien aineiden koostumuksesta. Ruostumattoman teräskulhon tilavuus on 5,5 litraa.

07_1611_obh_hercules

Kiinnitysvarsi nousee automaattisesti ja varusteet on helppo vaihtaa. Koneen mukana tulee vispilä, taikinakoukku, sekoitin ja roiskesuoja. Laitteessa 3 ulosottoa varusteille kuten lisäosana saatavalle lihamyllylle (lisäosa).

Electrolux Expressionist Collection -yleiskoneessa (700 €) taikinakoukun liike vastaa käsin vaivaamisen liikettä. Laitteen mukana tulee kaksi 5,7 litran kulhoa, ja roiskesuojakansi on erittäin kätevä esimerkiksi kermaa vatkatessa. Pehmeä silikonireuna huolehtii siitä, etteivät kuivat ainesosat kuten kaakao juutu kulhon reunoille.

08b_1611_electrolux_ekm7300– Masterpiece Collection -monitoimikoneen (660 €) kaveriksi saa samaan tyyliin muotoillun blenderin (440 €) ja sauvasekoittimen (245 €). Kannattaa aina miettiä mihin tarkoitukseen keittiökonetta tarvitsee. Esimerkiksi sosekeittojen tai perunamuhennoksen valmistukseen ei välttämättä tarvita monitoimikonetta, vaan tehokas sauvasekoitin riittää, muistuttaa Katja Eerola Electrolux Oy:stä.

08_1611_electrolux_masterpiece

Wilfa SM-1FP sauvasekoittimessa (100 €) on tehokas 700 watin moottori, säädettävä nopeus ja kestävä teräskuori. Kumipintaisesta kahvasta saa hyvän otteen. Laitteen mukana tulee vispilä, seinäkiinnike, kumipohjainen astia ja minisilppuri esimerkiksi vihanneksia ja lihaa varten. Kaikki muut irrotettavat osat minisilppurin kantta lukuun ottamatta voi pestä astianpesukoneessa. Wilfan kaikki sauvasekoittimet ovat myös tutkitusti klooriparafiinittomia (SCCP).

09_1611_wilfa_sm-fp1

Sauvasekoitin on hyvä valinta, kun halutaan tehdä pienempiä, kohdistetumpia ruoka-annoksia. Esimerkiksi majoneesin valmistaminen käy sauvasekoittimella varmasti sujuvammin kuin blenderillä.

10_1611_wilfa_nikolas_bogdanoff

– Vaikka sauvasekoittimella onnistuu lisäosien kanssa kaikki kuutioinnista vaahdottamiseen, joskus voi olla fiksua hankkia yhteen tehtävään erikoistunut laite. Sellainen on esimerkiksi Wilfa Curly (100 €) -spiraalileikkuri, joka leikkaa vihanneksista, juureksista sekä hedelmistä värikästä ja koristeellista nauhamaista suikaletta esimerkiksi salaattiin tai pastan sijaan spagettiruokiin. Kolmen erilaisen terän avulla löytää sopivan koostumuksen täydentämään annosta, kertoo Nikolas Bogdanoff Oy Wilfa Suomi Ab:stä.

Philips ProMix HR1674/90 (100 €) on 800 watin moottorilla varustettu sauvasekoitin. Sen mukana tulee litran kulho, ja lisävarusteena saa kahden vispilän vatkaimen. Teholeikkuri soveltuu esimerkiksi sipulin, pähkinöiden, juuston ja suklaan hienontamiseen. Titaanipinnoitetut terät ovat jopa kuusi kertaa kovempia kuin teräs. Käyrä teräsuojus estää roiskumisen, ja lisävarusteet on helppo puhdistaa astianpesukoneessa.

11_1611_philips_hr1674_90

– Sauvasekoittimen ProMix-sekoitustekniikka perustuu virtausta parantava kolmiomuotoon, joka saa aikaan erinomaisen sekoitustehon sekä tasaisen sekoitustuloksen nopeasti ja luotettavasti. Tukevassa metallikahvassa on kätevä SpeedTouch-painike. Mitä kovempaa painiketta puristaa, sitä tehokkaammin laite toimii, opastaa Markus Romu Philipsiltä.

OBH Nordica SlimMix 503 (70 €) on kompakti ja tehokas ruostumattomilla teräskuorilla viimeistelty sauvasekoitin. Ruostumaton terä vaahdottaa, hienontaa ja sekoittaa vaivatta jopa lämpimät nesteet. Pallovispilän luvataan vaahdottavan ainekset yhtä kuohkeaksi kuin sähkövatkaimella sekoitettaessa.

12_1611_obh_slimmix

Moottorin teho on 500 wattia, ja pakkauksessa mukana 600 millilitran sekoituskulho sekä 500 millilitran teholeikkuri. Irrotettava varsi, portaaton nopeudensäätö ja turbotoiminto tehostavat työskentelyä.

Bamix eli ESGE AG/Ltd patentoi sauvasekoittimen vuonna 1953, ja se on monelle tuttu jo lapsuuskodista. Bamix-sauvasekoittimet valmistetaan edelleen käsityönä pienessä Mettlenin kylässä Sveitsissä.

13_1611_bamix

Sekoittimen tehokas vaihtovirtamoottori pitää nopeuden tasaisena kuormituksesta riippumatta. Moottori on lisäksi erittäin kestävä, ja sille myönnetään 25 vuoden takuu. Bamix on helppo puhdistaa lämpimässä vedessä ilman pesuaineita. Perusmallin hinta on noin 120 €, ja runsaasti varusteltu Swissline maksaa noin 250 €.

14_1611_bamix_ari_toivonen_01

Bamix-sekoittimen mukana tulee aina yleisterä sekä vaihteleva valikoima tarvikkeita mallista riippuen. Lisäosia voi tarvittaessa ostaa myös erikseen. Niitä ovat muun muassa Bamixin omat elintarvikemuovista valmistetut erikokoiset kulhot, soseutusterä, vaahdotusterä, tehoterä sekä teholeikkuri, jolla voi jauhaa vaikka kahvipavut tai pähkinät ja tehdä palasokerista tomusokeria. Kaikkiin Bamix-sauvasekoittimiin saa lisävarusteena vielä viipalointi- ja raastinlaitteen, jossa on viisi vaihdettavaa terää raastamista viipalointia ja silppuamista varten, kertoo Ari Toivonen Idelux Oy:stä.

Yleiskone, monitoimikone tai sauvasekoitin on mainio apu jouluruokia tai leivonnaisia valmistettaessa. Ja vaikka kone olisikin tänä vuonna vasta lahjalistalla, se pääsee mukaan seuraavan vuoden jouluvalmisteluihin, ja sitä seuraavan, ja sitä seuraavan…