Säilytä ruoat ja raaka-aineet turvallisesti ja maukkaina

Oikea säilytyslämpötila ja oikeat säilytysolosuhteet ovat ensiarvoisen tärkeitä ruokien säilyvyyden kannalta. Tämä pätee sekä valmiiseen ruokaan että raaka-aineisiin.

(Kuva: Shutterstock)

Lähes kaikki ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan, ja säilytysvaatimukset kannattaa tarkistaa pakkausmerkinnöistä. Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat ruuat pitää aina säilyttää jääkaapissa.

Jääkaappi puhtaaksi ja kylmäksi

Ruuan hyvä säilyvyys alkaa jääkaapin puhdistuksesta. Hyllyt ja seinät kannattaa pyyhkiä puhtaaksi ja samalla järjestää tavarat hyllyille niin, että ne löytää helposti. Tuotteiden etsimiseen ei silloin kulu turhaa aikaa, eikä kylmä pääse pakenemaan kaapista.

Tuotteita sijoiteltaessa on lisäksi syytä pitää huolta siitä, että ilma pääsee kiertämään kaapissa. Siksi hyllyjä ei kannata täyttää seinästä seinään.

Jääkaappi pitää myös säätää riittävän kylmäksi. Monesti kotitalouksissa jääkaapin lämpötila on vain +6 – +8 astetta, mikä ei todellakaan riitä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan oikeat jääkaapin suosituslämpötilat ovat +2 – +6 astetta.

Mittarin mukaan

Lämpötilan oikea säätö ja tarkkailu on vaivatonta, jos jääkaapissa on elektroninen lämpötilan näyttö. Ellei ole, kaappiin kannattaa hankkia erillinen lämpömittari.

Lämpötilan voi mitata joko ilmasta tai upottaa vesitiivis mittari vesilasiin, jolloin lämpötila ei heilahtele oven avausten mukaan. Lämpötilaa kannattaa mitata eri hyllyiltä, jotta oppii tuntemaan jääkaappinsa ominaisuudet.

Tavallisissa jääkaapeissa ylin hylly ja ovihyllyt ovat lämpimimpiä paikkoja ja alin hylly kylmin paikka. Kannattaa myös lukea käyttöohjeet, koska sieltä löytää usein tietoa ruokien suositeltavasta sijoittelusta eri hyllyille.

Kylmiä laatikoita lihalle ja kalalle

Nykypäivän kylmälaitteet on varustettu useilla erilaisilla säilyvyyttä edistävillä ominaisuuksilla. Ne perustuvat normaalia jääkaappilämpötilaa kylmempään lämpötilaan, oikeaan kosteuteen, hyvään ilmankiertoon kaapin sisällä sekä kaapin sisäilman raikkauteen.

Puhaltimilla varustetuissa malleissa ilma kiertää tehokkaasti, jolloin kaikkialla jääkaapissa on tasaisen kylmää. Kaappi voi olla varustettu myös ilmaa puhdistavalla suodattimella. Se minimoi voimakkaasti tuoksuvien ruokien hajut tehokkaasti ja estää niiden siirtymisen ruoasta toiseen.

Monipuolisimmissa jääkaapeissa on erillisiä osastoja tai laatikoita, joissa lämpötila on tavallista jääkaappilämpötilaa kylmempi, vain 0 – +3 astetta. Tällöin elintarvikkeita pilaavien mikrobien toiminta hidastuu, ja ruoka säilyy jopa kolme kertaa pidempään kuin tavallisessa jääkaappilämpötilassa.

Oikea ilmankosteus on sekin tärkeää ruoan säilytyksessä. Jotkut ruoat vaativat paljon kosteutta säilyäkseen tuoreina ja raikkaina, mutta joillekin sopii vähäisempi kosteus. Monissa uusimmissa kylmälaitteissa säilytyslaatikoiden kosteutta voi säätää oikeanlaiseksi säilytettävän ruoan mukaan.

Erityisesti kalan ja lihan säilytyslämpötilan suhteen pitää olla tarkkana, ja ne pitää säilyttää todella kylmässä. Myös monet kasvikset ja hedelmät säilyvät parhaiten jääkaappia kylmemmässä lämpötilassa.

Alle on koottu muutamien tyypillisten ruokien säilytyslämpötiloja:

0 – +3 astetta
– tuore kala, tyhjiöpakatut tai suojakaasuun pakatut kalat ja kalatuotteet, mäti
– liha ja lihatuotteet
– lihaleikkeleet, avattuna kannattaa säilyttää mahdollisimman kylmässä, jotta säilyvät pidempään syömäkelpoisena.
– valmiit ruoat säilyvät nekin parhaiten mahdollisimman kylmässä
– muun muassa omena, kiivi, päärynä, viinirypäleet, viikuna, taateli, sharon
– marjat

+2 – +5 astetta
– homejuustot, tuorejuustot
– salaatit, juurekset, purjo, pinaatti
– sienet

Enintään +6 astetta
– maito ja maitovalmisteet
– kerma, voi, margariini

Suomessa heitetään vuosittain ruokaa roskiin noin 24 kiloa henkilöä kohden. Rahallisesti se vastaa 125 euroa henkeä kohden. Oikealla säilytyksellä ruokahävikkiä voi vähentää merkittävästi ja säästää rahaa.