Lahjavinkit kevään ja kesän juhliin: kuva, ääni ja puhelimet

Mukana kuljetettava elektroniikka, kuten älypuhelimet, kuulokkeet ja langattomat kaiuttimet, ovat mieluisia lahjoja etenkin nuorisolle. Porukalla voi ostaa hieman kalliimmankin lahjan, josta on iloa pitkään.

01_1605_Lahjavinkit_01_avaus Musiikkia kuunnellaan tänä päivänä enimmäkseen älypuhelimesta. Suoratoistopalveluiden ja puhelimen äänenlaadussa ei yleensä ole huomauttamista, joten kuuntelunautinto on kiinni vain kuulokkeista ja langattomista kaiuttimista.

Älypuhelimien keskihintaluokasta löytää runsaasti kiinnostavia uutuuksia. Uusimmat huippumallit, kuten Apple iPhone 6s ja Samsung Galaxy S7 edge ovat nekin myyntitilastojen kärjessä.

Perheen yhteiseksi lahjaksi sopii vaikka viimeisintä tekniikkaa edustava 4k ultra hd -televisio. Hinnat ovat laskeneet kautta linjan, ja tämän kevään uutuusmallin voi saada omakseen jopa 650 eurolla. Lähes kaikki tv:t ovat nykyään niin sanottuja älytelevisioita, joilla pääsee hyödyntämään internet-sisältöjä sekä suoratoistopalveluita, kuten Netflix, Hbo ja Viaplay. MTV katsomo, Nelosen Ruutu, Yle Areena sekä nuorison suosima YouTube ovat nekin mukana kuvassa.

Oheiset lahjavinkit sisältävät täyden tusinan lahjaksi sopivia uutuustuotteita. Hinnat alkavat 100 eurosta, ja listan lopusta löytää 650 euroa maksavan koko perheen yhteisen lahjan. Sen ympärille pystyy kokoamaan vaikka kisastudion kesän urheilutapahtumia varten.

02_Sony_MDR-AS600BT

Sony MDR-AS600BT (100 €) tuo musiikin kesän treeneihin. Roiskevesitiiviit (ips4) ja tihkusateen sietävät langattomat nappikuulokkeet istuvat tukevasti mutta silti mukavasti päässä. Bluetooth-yhteys älypuhelimeen tai musiikkisoittimeen syntyy nfc-tekniikan avustamana. Kuulokekapselit yhdistävässä kaapelissa on mikrofoni puheluita varten. Akun luvataan riittävän 8,5 tunnin kuunteluun. Värivaihtoehtoja on neljä.

03_Sony_NW-WS410

Sony NW-WS410 (120 €) -urheilukuulokkeet sisältävät myös musiikkisoittimen, joten puhelimen voi jättää kotiin treenin ajaksi. Kuulokkeiden kanssa pystyy sukeltamaan jopa kahden metrin syvyyteen, ja ne sietävät myös suolavettä. Musiikki ladataan soittimeen Windows- tai Mac-tietokoneesta. Laite hallitsee yleisimmät musiikkitiedostot, kuten aac, mp3, pcm ja wma. Kuulokkeet saa toistamaan myös ympäristön ääniä, joten niitä ei tarvitse ottaa pois korvilta kaverin kanssa keskusteltaessa. Muistia on 4 gigatavua, mutta saatavilla on myös 8 gigatavun rinnakkaismalli. Akun luvataan riittävän 12 tunnin kuunteluun. Kolmen minuutin pikalataus riittää sekin tunniksi. Värivaihtoehtoja on viisi.

04_Sony_MDR-100AAP

Sony MDR-100AAP (180 €) -sankakuulokkeet soivat poikkeuksellisen miellyttävästi ja istuvat päässä mukavasti mutta samalla tukevasti. Tyynyt peittävät korvalehden. Kaapelissa on mikrofoni ja yhden painikkeen ohjain. Kuulokkeet voi taittaa kokoon, jolloin ne mahtuvat kätevästi laukkuun tai jopa taskuun. Viiden värin valikoima painottuu kirkkaisiin sävyihin.

05_Sony_SRS_XB3

Sony SRS-XB3 (190 €) on roiskevesitiivis (ipx5) langaton kaiutin, joka tuottaa erittäin uskottavan bassotoiston. Kaksi kaiutinta voi liittää yhteen langattomasti joko stereokuuntelua varten tai toistamaan samaa ääntä. Bluetooth-yhteys musiikkilähteenä toimivaan älypuhelimeen syntyy nfc-tekniikan avulla. Sony SRS-XB3 painaa 930 grammaa, joten se kulkee kätevästi mukana vaikka rannalle. Akun luvataan riittävän 24 tunnin kuunteluun. Värivaihtoehtoja on neljä.

06_Microsoft_Lumia_650

Microsoft Lumia 650 (200 €) on ohut (6,9 mm) ja kevyt (122 g) alumiinirunkoinen Windows 10 -puhelin. Jo ennestään pitkää 16 tunnin puheaikaa pystyy jatkamaan helposti vaihtamalla puhelimeen toisen akun. Näytön koko on 5 tuumaa ja tarkkuus 1280 x 720 pistettä. Edessä on 8 ja takana 5 megapikselin kamera. Etukameran voi tarkentaa koskettamalla näyttöä kohdasta, jonka halutaan näkyvän terävänä. Kuudentoista gigatavun tallennustilaa on mahdollista laajentaa micro sd -muistikortilla. Puhelimen väriksi voi valita mustan tai valkoisen.

07_Samsung_Level_Box_Pro

Samsung Level Box Pro (200 €) on valmistajansa viimeisin bluetooth-kaiutin. Pieneen mutta samalla erittäin tukevaan metallikoteloon rakennettu kaiutin tuottaa muhkean bassotoiston. Toimintoja hallitaan neljästä painikkeesta tai Android-laitteisiin ladattavalla Samsung Level -sovelluksella. Sovellus sisältää muun muassa taajuuskorjaimen. Kaksi Level Box Pro -kaiutinta voi kytkeä langattomasti joko stereopariksi tai toistamaan samaa ääntä. Värivaihtoehdot ovat musta ja kulta. Samsung Galaxy S7 tai S6 -älypuhelin ja Level Box Pro ovat näyttävä pari etenkin kullanvärisenä.

08_Sony_MDR-EX750BT

Sony MDR-EX750BT (200 €) on Sonyn langattomien tulppakuulokkeiden huippumalli. Niskan taakse mukavasti asettuva sanka sisältää bluetooth-vastaanottimen, kuulokevahvistimen sekä 7,5 tunnin kuunteluun riittävän akun. Kuulokkeet tukevat korkean erottelun äänentoistoa (Hi-res Audio), joten taajuustoisto ulottuu valmistajan mukaan 5 hertsistä 40 kilohertsiin. Sonyn yhteensopivat älypuhelimet ja musiikkisoittimet lähettävät musiikkia kuulokkeisiin ldac-tekniikalla, jossa datavirta on kolminkertainen (990 kb/s) verrattuna normaaliin bluetooth-siirtoon. Värivaihtoehtoja on viisi.

09_LG_X_Screen

LG X Screen (280 €) sisältää kaksiosaisen 5 tuuman ja 1280 x 720 pisteen näytön. Yläosan lisänäyttö on päällä koko ajan, ja siitä voi tarkistaa esimerkiksi ilmoitukset, päivitykset, kellonajan sekä käytössä olevat sovellukset. Lisänäyttöä voi myös muokata mieleisekseen nostamalla siihen vaikka useimmin tarvittavat kontaktitiedot. Metallikuorinen puhelin painaa 85 grammaa ja on vain 7 millimetriä paksu. Etukameran tarkkuus on 13 megapikseliä. Näyttöä salamavalona hyödyntävä 8 megapikselin takakamera sisältää selfien ottamista helpottavia erikoistoimintoja. Tallennustilaa on 16 gigatavua, ja sitä pystyy laajentamaan 32 gigatavun micro sd -muistikortilla.

10_Samsung_A3

Samsung Galaxy A3 (300 €) -älypuhelimen uusin vuoden 2016 versio sisältää 4,7 tuuman ja 1280 x 720 pisteen amoled-näytön. Puhelimen parhaita ominaisuuksia ovat terävää jälkeä tuottava 13 megapikselin kamera sekä valovoimainen objektiivi (f/1,9), joka auttaa ottamaan kelpo kuvia vähässäkin valossa. Nopeasti kehittyvät tilanteet saa hallintaan käynnistämällä kamera kotinäppäimen kaksoispainalluksella. Tyylikkäästi muotoillun puhelimen pinta on lasia ja metallia. Väriksi voi valita mustan, valkoisen tai kullan.

11_Apple_iPhone_SE

Apple iPhone SE (500 €) sisältää tehokaan A9-sirun ja 12 megapikselin kameran, jotka ovat tuttuja kalliimmasta iPhone 6S:stä. Näyttö on vastaavasti pienempi eli nelituumainen. Näillä eväillä hinta on saatu asettumaan 500 ja 600 euron tasolle. Tallennustilan koko on vastaavasti 16 tai 64 gigatavua. Kahdentoista megapikselin kamera tallentaa valokuvien lisäksi 4k-videoita nopeudella 30 ruutua sekunnissa. Ulkonäöltään SE muistuttaa vanhempia iPhone-malleja kuten 5S:ää. Värejä on kuitenkin 6S:n tapaan neljä, eli hopea, tähtiharmaa, kulta ja ruusukulta.

12_Samsung_K8500

Samsung K8500 (500 €) toistaa dvd- ja blu-ray-levyjen lisäksi myös 4k ultra hd blu-ray -levyt. Huhtikuussa Suomeen saapuneet ensimmäiset 4k-elokuvat toimittiin pakkauksissa, joissa on sekä tavallinen blu-ray-levy että uusi 4k ultra hd blu-ray. Näin elokuvan voi katsoa jo ennen kuin hankkii ultra hd blu-ray soittimen. Ultra hd blu-ray -levyt ja -soittimet tuovat uhd-television ruudulle tämän hetken parasta kuvaa niin erottelun, dynamiikan kuin värintoistonkin suhteen. Levy on ylivoimainen verrattuna suoratoistopalveluihin, koska verkon kautta jaettavaa 4k-sisältöä joudutaan pakkaamaan sen verran voimakkaasti, ettei kuvanlaatu yllä ultra hd blu-rayn tasolle.

13_LG_UH630V

LG UH630 (650 €) on valmistajansa edullisin 4k ultra hd -televisio, mutta silti ominaisuuksiltaan monipuolinen. Se tukee hdr-laajasävykuvaa ja sisältää ips-tekniikkaan perustuvan näyttöpaneelin. Näytön päivitystaajuus on 200 hertsiä, ja sen pinta vähentää heijastuksia. Kontrastia analysoiva ohjelmisto parantaa valmistajan mukaan niin väritarkkuutta kuin kontrastiakin. Älytoimintoja hallitaan selkeän webOS-käyttöjärjestelmän avulla.