Terveellistä trendiruokaa hyvillä välineillä

Terveellisyys on todellinen kestotrendi, mutta terveellisten ruokien hittilista vaihtelee vuosittain. Siihen vaikuttavat muun muassa uudet tutkimustulokset ravitsemuksen vaikutuksesta sekä tuotekehitys.

Terveellistä trendiruokaa -listan kärjessä ovat tänä vuonna kasvispainotteinen ruoka, itse poimitut marjat ja sienet, mehut, smoothiet ja tuore kala. Mausteissa suosikeiksi nousevat kurkuma, matcha, maca ja kaakao.

Kasvisten kulutus on lisääntynyt vuosi vuodelta. Suomalaiset kotitaloudet ostivat kasviksia vuonna 2016 noin 27 kiloa henkeä kohden, minkä lisäksi tulevat kodin ulkopuolella nautitut kasvisannokset. Meitä onkin pitkään kehotettu nauttimaan kasviksia vähintään puoli kiloa päivässä. Viime vuosien suosikkeja ovat olleet avokado, lehtikaali, nyhtökaura ja härkis. Tänä vuonna erityisesti aasialainen makumaailma on pinnalla.

Kaupoissa on ympäri vuoden runsas kasvisvalikoima, jossa valinnanvaraa riittää. Kasviksista saa helposti monipuolisia ja maukkaita ruokia ja juomia. Valmistustavoissa ja välineissä on runsaasti valinnanvaraa terveellisten ja monipuolisten makuelämysten aikaansaamiseksi.

Esimerkiksi mehuprässillä puristettu itse tehty mehu on hyvä tapa aloittaa päivä. Mehuprässi puristaa nimensä mukaisesti mehun marjoista, vihanneksista ja hedelmistä hellävaraisesti ja hitaasti. Näin mehun luonnollinen maku ja raikkaus säilyvät ­– samoin kuin vitamiinit ja aineksien luontainen väri.

Höyryuuneilla sekä höyryä hyödyntävillä yhdistelmä- ja monitoimiuuneilla ruoka valmistuu terveellisesti, luonnollisesti ja hellävaraisesti. Höyrykypsennyksessä raaka-aineiden vitamiinit ja hivenaineet säilyvät runsaina. Höyry korostaa raaka-aineen omia makuja ja säilyttää ruoan ulkonäön raikkaana.

Höyrykypsennys sopii kaikenlaiseen ruuanlaittoon, erityisesti trendikkäiden kalan ja kasvisten valmistamiseen. Kala säilyttää rakenteensa ja sen hento maku pääsee hyvin esille, vihannekset kypsyvät nopeasti ja säilyvät rapeina ja herkullisina. Myös valmiiden ruokien lämmittäminen höyryllä on helppoa.

Ravintoloiden suosima sous vide -kypsennysmenetelmä on saatavana myös kotikeittiöihin. Se soveltuu myös terveellisten kala- ja kasvisruokien valmistamiseen. Sous vide -menetelmässä ruoka pakataan ilmatiiviiseen lämmönkestävään pussiin ja kypsennetään vesihauteessa tarkasti kontrolloidussa alhaisessa lämpötilassa.

Suositellun puolen kilon kasvisannoksen saa helposti täyteen paitsi mehuja myös smoothieita valmistamalla. Smoothieen voi valita omia mielikasviksiaan tai hedelmiään luovasti yhdistellen ja sekoittaa niihin maitoa, kauramaitoa, jogurttia, rahkaa, mausteita, mehua ja niin edelleen. Kun vauhtiin pääsee, yhdistelmiä löytää rajattomasti. Smoothiet toimivat aamupalana, välipalana tai treenien jälkeen palauttavana juomana.